В памет на Татяна Лолова, която знаеше – по-красиви от нас няма

През 2017 г. за Деня на народните будители Министерството на отбраната награди няколко души – вдъхновители, които с творчеството си повдигат българския дух. Сред тези личности най-открояваща се бе Татяна Лолова. Невероятната актриса, чиито смеещи се очи, от днес ще ни намигват дяволито от небето.

Но в онзи будителски ден (1 ноември 2017 г.), очи в очи с министъра на отбраната, в погледа на актрисата сякаш се четеше емблематичната реплика от филма „Топло“ (само думичката „милиция“ бе сменена): „Другари, армията е при мене! Много симпатичен другар.”

Такава ще я запомним Татяна Лолова – с голяма усмивка, разпръскваща обич. Невероятно оръжие срещу злобата, завистта, страха. С неизчерпаема енергия, сякаш вечна.

Нямаше важно събитие за театралната ни култура, в което тя да не присъства – за 110-тата годишнина на Русенския театър научихме, че първите й роли са били именно там. За 60-тата годишнина на Сатиричния театър театралният критик Никола Вандов зададе само един въпрос:

„Има ли смисъл за пореден път да свидетелствам какво значи една Татяна Лолова да излезе на сцената, да застане до микрофона и да започне с нейните истории – блестящи, смешни, красиви и пълни с любов към театъра, към колегите, към зрителите…“

Смисъл вероятно има, защото както казваше Татяна Лолова във филма на Иванка Гръбчева „13-тата годеница на принца“: „Магиите непрекъснато се развиват“, а тя безспорно бе олицетворение на най-важните от тях – онези, които унищожават обидата и огорчението и на тяхно място разстилат поля от смеещи се цветя и дръвчета.

Достатъчно е да си припомним репликата й в приказката „Синбад мореплавателя“, издадена от „Балкантон“ на касетка през далечната 1987 година. В нея Синбад говори с гласа на Стефан Данаилов, а Татяна Лолова е страшно грозилище, което го е хванало в плен измежду многото му мореплавания. Оставен без избор, Синбад трябва да отговаря на провокации от типа:

„Кажи… нали съм красива“

„Всеки се харесва някому, господарке“ – отговаря дипломатично Синбад и получава като ответен удар най-неочакваната реакция:

„О, знаех си! Знаех си, че, щом ме видиш – ще ме харесаш!“

Такава си беше Татяна Лолова – знаеше, че всички я харесват още от първия поглед. Затова и за 60-тата й годишнина на театралната сцена празникът й бе отбелязан с изложбата на Лазар Гушев „19 секунди с Татяна Лолова“.

Но на филмите с нейно участие си заслужава да се отделят много повече и от 19 часа… Ние ви препоръчваме да си я припомните с тези нейни роли:

Другарката Тотева в „Сиромашко лято“

„Сиромашко лято“ излиза на екран през 1973 г., с режисьор Милен Николов. Филмът е по сценарий на Братя Мормареви. Татяна Лолова се превъплъщава в образа на другарката Тотева. Оператор е Румен Георгиев. Композитор – Борис Карадимчев. Партнират й Георги Парцалев и Ицхак Финци, а героинята на Леда Тасева много й завижда…

Властната акушерка Бела в „Щурец в ухото“

„Щурец в ухото“ е сниман през 1976 г. от режисьора Георги Стоянов. Сценарист е Никола Русев. Оператор – Ивайло Тренчев. Композитор на музиката – Кирил Дончев. Във филма Татяна Лолова се снима отново с Ицхак Финци, а другите големи са Павел Поппандов, Стефан Мавродиев, Петър Слабаков, Елена Райнова.

Майката на Велизар в „Бон шанс, инспекторе!“

„Бон шанс, инспекторе!“ е черна комедия от 1983 г., по сценарий и режисура на Петър Донев. Оператор е Христо Тотев. Композитор – Борис Карадимчев. Героинята на Татяна Лолова е майка на Велизар Карадушев, изпълняван от Йосиф Сърчаджиев. Инспектор Тюхчев е Велко Кънев. Други звезди във филма са Георги Калоянчев и Камелия Тодорова.

Леда в „Опасен чар“

„Опасен чар“ на режисьора Иван Андонов излиза на екран през 1984 година. Посветен е на 40-тата годишнина от създаването на Народната милиция и е по сценарий на Свобода Бъчварова. Оператор е Пламен Вагенщайн. Композитор – Георги Генков. Тодор Колев е в главната роля – Орелски/Пеликански/Ястребовски. Обграден е със звездно присъствие -редом до Татяна Лолова са Невена Коканова, Цветана Манева, Стефан Мавродиев, Любен Чаталов, Георги Русев.

Ледилей в „13-тата годеница на принца“

„13-тата годеница на принца“ е фантастична приказка от 1987 г. на режисьора Иванка Гръбчева. Сценарият е на Братя Мормареви. Оператор е Гриша Вагенщайн. Композитор – Георги Генков. Татяна Лолова е в компанията на Георги Парцалев, Вълчо Камарашев, Георги Мамалев, Боряна Пунчева, Павел Поппандов.

А когато отворят кината след третия лодкаун, се поинтересувайте за някой от последните филми с участието на Татяна Лолова. Един от тях е „Бартер“ от 2015 г. на режисьора Атанас Киряков. Оператор е Иван Тонев. Музиката е на Теодосий Спасов.

В него Татяна Лолова е в ролята на сляпата Флора, с иносказателната реплика:

„Аз избягах от вкъщи с него, а той избяга от мене с морето“.

Ние знаем, че Татяна Лолова няма да избяга от големите глави на киноисторията ни, от дебелите архиви на историята на театъра ни. Ще остане и в хрониките на Министерството на отбраната ни, защото тя е човекът, разкрил най-ценното ни качество, което няма вражеска сила, която да не иска да овладее. „Няма по-красив народ от българите, когато се усмихват“, казваше Лолова и няма друг, който да го знае по-добре от нея.