Семейството на Арета Франклин бойкотира сериал за певицата

Вече седмица National Geographic Channel излъчва третия сезон на телевизионната антология „Гений“. Той е посветен на една от най-великите певици на ХХ век – Арета Франклин. В главната роля е носителката на „Грами” Синтия Ериво. Но не всичко около новия сериал е розово.

 

Синтия Ериво.

Филмът е с биографични елементи – проследява живота на Арета от времето, когато пее в църковен хор, до славните й години, когато е обявена за „кралица на соул музиката“ и защитава правата на чернокожите. В „Гений” участват още американският актьор Кортни Б. Ванс, немският му колега Дейвид Крос и американската певица и актриса Ребека Наоми Джоунс. Сценарист е носителят на „Пулицър” Сюзън-Лори Паркс, а копродуцент на проекта е двукратният носител на „Оскар” – американският актьор и режисьор Рон Хауърд.

Всичко това обещаваше безапелационен триумф на сериала, ако не бе реакцията на роднини на покойната кралица на соул музиката. Те обявиха, че създателите на „Гений” отказали да обсъдят с тях заснемането на биографичните моменти. Синът й Кекалф Франклин обвини продуцентите в неуважение към семейството на голямата изпълнителка, а внучката й – Грейс призова феновете на Арета да бойкотират сериала.

Внуците на Арета Франклин.

Грейс Франклин публикува видео в TikTok срещу биографичния филм. В него тя е заобиколена от родителите си, братята и сестрите си и призовава: „Този филм трябва да бъде спрян”.

Грейс обяснява, че тя и семейството й смятат, че е важно да участват във всеки биографичен проект за живота на звездата, защото трудно някой би описал съдбата на когото и да било, без да е говорил с близките му.

„В сюжета има много неточности” – подчертава Грейс. Тя добавя и че в процеса на подготовка на сценария и заснемането на филма, от семейството й многократно се обръщали към създателите му, но те се отнасяли с тях с неуважение и отказали да работят с тях.

„Ние не подкрепяме този филм и ви молим и вие да направите същото” – казва Грейс Франклин.

Арета Франклин с Кекалф.

И бащата на Грейс – Кекалф Франклин също обявява, че е прецедент автори на филм за майка му да не се свържат със семейството.

„Щом хората не искат да работят с нас, можем само да очакваме, че това е прелюдия към непрофесионално поведение, лъжи и клевети по адрес на Арета Фланклин. Не можем да сме сигурни в достоверността на фактите, изнесени в поредицата”, заявява Кекалф. Той признава, че не е гледал сериите за майка си, но няма и намерение да го направи.

Проектът „Гений” върви по канала NatGeo от 2017 година. Всеки негов сезон е посветен на биографията на важна личност. Такива са физикът Алберт Айнщайн и художникът Пабло Пикасо. Върху филма за Арета екипът започва работа около две години след смъртта й. Тя си отива от този свят на 16 август 2018 г., на 77-годишна възраст, от рак на панкреаса. Според Кекалф създателите на филма първо установили контакт с братовчедка му Сабрина Гарет-Оуенс. Тя в началото им съдействала, но после прекратила взаимоотношенията си с тях. По този начин се скъсала каквато и да било връзка между екипа, снимащ  „Гений”, и семейството на певицата.

„Нашите адвокати все пак се свързаха с тях, за да видят дали можем да допринесем за проекта, да гледаме филма и да им кажем какво харесваме в него и какво не“, твърди още Кекалф. Но обратната реакция била, че им казали, че филмовият проект за Арета Франклин вече е завършен и създателите му не желаят да работят със семейството.

Кекалф е категоричен, че в основата на този скандал не са финансови претенции. Роднините на певицата държат правата върху всичките й песни и не живеят в бедност.

„Проблемът е липсата на уважение към нашето семейство. Ако правех филм за вашето семейство, бих се опитал да говоря с вас, с вашите синове, дъщери, внуци и други близки хора” – обяснява Кекалф.

От NatGeo потвърждават, че не са имали връзка със семейството на Арета Франклин. При подготовката на снимките екипът приложил същия изпитан метод на работа като при сезоните, посветени на Айнщайн и Пикасо. Те обаче признават правото на близките да са загрижени за наследството на Арета Франклин и ги уверяват, че работят усилено, за да получат правото да ползват нейното творчество.