Готварска книга за преболедувалите COVID-19

Съвсем скоро във Великобритания ще се появи готварска книга с рецепти, специално за хората, загубили вкуса и обонянието си в резултат на преболедуване на COVID-19.

 

Авторите на готварската книга се заемат да измислят специалните рецепти, след като регистрират, че хора, преборили коварната инфекция, дълго време са лишени от удоволствието да усещат вкуса на храната. Освен това след преболедуването на COVID-19 мнозина не понасят миризмата и вкуса на лука, чесъна, месото, яйцата.

Райън Райли.

Автори на книгата са Райън Райли и Кимбърли Дюк, които поддържат сайта www.lifeskitchen.org, с отделен раздел как да се готви вкусна и здравословна храна за хора с онкологични заболявания.

Райън Райли и Кимбърли Дюк са наясно с проблема с изчезналия вкус и мирис именно защото познават немалко пациенти с онкологични заболявания, загубили вкуса и обонянието си след химиотерапии. Сега те се възползват и от резултати от изследвания, извършвани в Лондонския университет, и от опита на организации като Altered Eating.

Готварската книга Taste & Flavour („Вкус и аромат“) ще излезе в ограничен тираж – 5000 бройки и ще се разпространява безплатно. Клиентите само ще трябва да платят пощенските разходи.

Един от основните трикове в рецептите е във всяко ястие да се добавя соев сос и пармезан, с цел да се придаде съблазнителна миризма на храната и така да се стимулира така нареченият пети вкус – „умами“.

„Когато не изпитвате удоволствие от хапването, това се отразява на цялостното ви светоусещане, влияе на настроението ви, а оттам по косвен начин постепенно намалява желанието ви за социални контакти“ – споделя своите мрачни възгледи диетологът професор Винсент Дири от Университета на Нортумбрия в Нюкасъл.

Проф. Чарлс Спенс.

Неговият колега от Оксфордския университет – проф. Чарлс Спенс, специалист по мултисензорни възприятия, също е на мнение, че като цяло се подценява изчезването на обонянието и вкусовите рецептори. „Разбира се, ако хората загубят зрението или слуха си, положението ще се приеме за много по-сериозно, но и обонянието и вкусът не бива да се подценяват“, продължава проф. Спенс.

Според него, ако имате подобри проблеми, трябва да обърнете внимание на формата на ястията – твърдите храни, например, остават по-дълго в устата и има по-голяма вероятност да усетите вкуса им.

Същото важи и за бисквитите, чипса, препечения хляб, зърнените закуски. Ако търсите техни по-здравословни алтернативи, това са суровите броколи, краставиците, морковите, стръковете целина и орехите.

Може да стимулирате вкусовите си рецептори и с пикантна храна. Така тригеминалният нерв, водещ началото си от главния мозък и провеждащ усещанията от горната, средната и долната част на лицето, включително устната кухина и мозъка, ще задейства системата за възнаграждение – болка и удоволствие и ще се освободят ендорфини. Целият този процес може да се улесни, ако добавите сладка газирана напитка за подобряване на вкуса.