Седемте най-емблематични парфюми на всички времена

Още от самото им създаване, на някои парфюми им е писано да станат толкова култови, че да преобърнат историята на парфюмерията. Да я направят по-различна, отколкото я познаваме днес. “От качеството на първостепенните материали и правилното им добавяне, един парфюм добива своята мистичност, своя характер, своята сила и своето благоухание” – казва френската историчка Елизабет дьо Фейдо. И навярно е така, след като неотдавна от Vogue заявиха кои 7 парфюма си остават едни от най-емблематичните в света. Ето кои са те:

 

1. N°5 на Chanel

Фамозната парфюмна вода се появява още през 1921 г. и оттогава не е спирала да буди възхищение у всички. Това е една знакова колаборация между парфюмериста Ернст Бо и иновативната моделиерка Габриел (Коко) Шанел. Формулата ѝ в наши дни фактически си остава непроменена, като от марката продължават да гарантират за нейните безупречни изтънченост, качество и уникалност.

2. Shalimar на Guerlain

Шедьовърът на френския бранд е лансиран само 4 години след N°5 на Chanel. Въпреки това успява да се наложи на пазара със специфичния си мирис и меланж на ориенталски и цветни нотки. Но подобно на Chanel, от Guerlain също свидетелстват, че са се постарали да запазят оригиналното благоухание на Shalimar и до наши дни.

3. Miss Dior на Dior

Актрисата Натали Портман може и да е актуалното рекламно лице на прочутия аромат на Критсиан Диор, но Miss Dior се появява на пазара още през 1947 година. Формулата му се откроява с пленителните си флорални нотки на роза, ирис, божур и момина сълза. Излишно е да бъде споменато, че съставките на Miss Dior си остават същите и до ден-днешен.

4. L’Interdit на Givenchy

Знаковото благоухание се появява през 1957 г., но е любопитно да се спомене, че то е не само символ на приятелството между Юбер дьо Живанши и Одри Хепбърн. Британската актриса може и да е първата звезда в историята, която става рекламно лице на парфюм, но и единствената, която не взема и цент за рекламирането му. Одри го прави, подбудена само от приятелски и сантиментални чувства към добрия ѝ другар. Ала тук вече формулата е променена. Преди четири години, вместо металния ефект на алдехидите и зърната тонка, на тяхно място вече срещаме аромата от бели цветя и „специалните звезди“ ветивер и пачули.

5. Opium на Yves Saint Laurent

Opium е лансиран през 1977-а, носейки името на главната си съставка – опиума (опиумен мак). Но първоначално успехът му се забавя – парфюмът е цензуриран в няколко държави, защото опиумът е вид наркотик. Но така или иначе шедьовърът на Yves Saint Laurent отбелязва апогея на маркетинговата ера. От 2014-а насам към основните съставки е добавен и кофеинът, който идеално си пасва с жасмина и опиума.

6. Angel на Thierry Mugler

През 1992 г. французинът Тиери Мюглер, който, за жалост, вече не е сред нас, променя света на парфюмерийната индустрия с иконичния си флакон Angel. Една ароматна ода от пачули, шоколад, ванилия и карамел. Днес рецептата на парфюмната вода си остава все така непроменена. Но затова пък преди две години бе лансирана обновената ѝ версия – Angel Nova – която съдържа и цветове от роза.

7. La Vie est Belle на Lancôme

След близо 5521 опита и три години непрестанна работа, през 2012 г. бижуто на френската козметична марка най-накрая „вижда“ бял свят. А какъв по-добър начин благоуханието на ирис, пачули и ванилия да стане попурярно от това да бъде рекламирано от самата Джулия Робъртс? Апропо, след лансирането си, La Vie est Belle се превръща в един от най-продаваните парфюми на всички времена във Франция. Затова възниква въпросът – защо иконичната му формула трябва да бъде променяна?