Съзвездието Риби: История, митология и интересни факти

Преди време ви запознахме с десет интересни факта за представителите на зодиакалния знак Риби. Сега ще ви разкажем повече за съзвездието, дало името си на една от основните дванадесет зодии.

 

 

История

Съзвездието било забелязано още от древните вавилонци, които го нарекли „Шинунуту“ (Великата лястовица) или „Рикис-ну ми“ (рибната връв или панделката). Няколко века по-късно групата от звезди не била пропусната и от прочутия древногръцки астроном Клавдий Птолемей (I в. сл. Хр.), който я идентифицирал, проучил и записал с латинското име „Pisces“.

 

Митология

Подобно на повечето съзвездия, произходът на Рибите също е свързан с митологията – най-вече древногръцката. В интерес на истината, зодиакалният знак представлява боговете Афродита и Ерос, като за това разказват най-малко три легенди.

В първата версия, според известния римски писател Хигин Митограф, когато Афродита и Ерос били в Сирия, те се превърнали в риби и скочили в река Ефрат, за да избягат от ужасното чудовище Тифон.

Венера и Купидон.

Във втората версия Венера и Купидон (римският еквивалент на гръцките божества Афродита и Ерос) се качили върху гърбовете на две риби, за да могат те да ги отнесат възможно най-далече от стоглавия дракон Тифон.

В третия вариант на историята произходът на Рибите е малко по-различен. Тя отново е описана от Хигин. Всичко започва с това как едно голямо яйце паднало в Ефрат. Няколко риби, станали свидетели на случката, избутали яйцето до брега. От него се излюпила Афродита, а речните обитатели били възнаградени за доброто им дело, като били възвисени в небето като съзвездие. Тази легенда е записана и от Третия ватикански митограф.

Интересни факти

  • Рибите се нареждат на 14-о място по големина сред съзвездията, заемайки площ от 889 кв. градуса.
  • Намират се в първия квадрант на северното полукълбо (NQ1).
  • Могат да бъдат видени между географските ширини + 90° и -65°.
  • Най-добрата видимост към тях е в 21.00 часа през ноември.
Кулат Нуну.
  • Намират се до съзвездията Триъгълник, Андромеда, Пегас, Водолей, Кит и Овен.
  • Астрологическият им знак е ♓.
  • Най-ярката звезда в съзвездието се нарича Кулат Нуну (от вавилонски: „кулат“ –„връв, корда“, „нуну“ –„риби“) или Eta Piscium.
  • Съзвездието е сформирано от звездите Алфа Риби (Алриша), Бета Риби (Фумалсамах), Гама Риби, Делта Риби, Епсилон Риби, Зита Риби (Ревати), Ета Риби (Кулат Нуну), Тета Риби, Ламбда Риби, Омикрон Риби (Торкулар), Тау Риби и Омега Риби.

 

Оттук можете да прочетете 10-те интересни факта за зодия Риби – https://special.bg/10-lyubopitni-fakti-za-predstavitelite-na-zodiya-ribi/ .