Как да се справим с емоционалното прегаряне

Емоционалното прегаряне представлява силно психическо изтощение, което обикновено се свързва с работата. Колкото и да е странно, и психолози се сблъскват с него и то в периоди, когато напускат досегашната си работа, за да открият собствен кабинет. Обяснението им е, че при всеки човек, независимо колко книги по психология е прочел, дългоочакваната свобода, липсата на строг график и на шефове води до по-високо ниво от изисквания към самия него. „Като започнете да работите по цял ден, да мислите постоянно за това, че на вашите рамене лежи всичко, ще забравите за физическото и психическото разтоварване. Не след дълго работата ще престане да ви радва, няма да имате сила за нищо, а сутрин ще се будите изморени“, обясняват психолозите. Да ви звучи познато? Ето още по какви симптоми може да познаете, че сте емоционално „прегорели“.

 

1.Наблюдавайте се

Станали сте раздразнителни, често настивате, чувствате неразположение и обща слабост. Освен това тялото ви е постоянно сковано от напрежение и изпитвате апатия към всичко.

2. Причини

Защо преживявате това емоционално прегаряне? Има две основни причини за това. Първата – повишени изисквания към самите себе си. Те често се дължат на токсичната офис среда, където работите. Самата атмосфера там ви кара да забързвате темпото, да си поставяте по-високи цели, да се стремите да ударите конкуренцията още по-силно и за по-дълго време да я поставите да лежи в нокдаун. Да добавим и че когато се преуморите, единственото, което ви остава, е крехкото ви самочувствие да зависи от мнението и добронамереността на началниците ви. Не е за пренебрегване и фактът, че не сте в състояние да се преборите със стреса. Получава се така, че нещо, което в друга ситуация изобщо не би ви направило впечатление, изведнъж ви изважда извън релси и предизвиква у вас буря от емоции.

3. Как да си помогнете

На първо място си правете кратки почивки, докато работите. Разсейвайте се с нещо, което не изисква постоянна концентрация на внимание (свирете на китара, гледайте през прозореца, пийте чай и т.н.)

Ограничете стимулантите като кофеина. Тези ресурси, които си набавяте след чаша еспресо, не падат от небето – те са си били складирани в тялото ви като резервен запас. Заради това и получавате усещането за пълно изтощение, след мощно „наливане“ с пет, шест кафета на ден. Разредете ги драстично и се опитайте да не пиете кафе поне от понеделник до сряда.

Почивайте си повече. Не пропускайте обедната почивка и след като хапнете, не тичайте обратно на бюрото. Спортувайте, запишете се на йога, защото подобни занимания отпускат много повече от алкохола. Опитайте се да спазвате едно желязно правило – да имате поне 15 минути на ден, в които да не мислите за нищо. И накрая имайте предвид, че симптомите за емоционално прегаряне се делят на две групи. Едните са в код „жълто“: тревога и проблеми със съня, а другите – в „червено“. При тях трябва да вземете сериозни мерки. Това са случаите, когато сте измъчвани от безсъние и сте особено агресивни към близките си. Забележете ли подобно нещо, натиснете „пауза“. Обадете се на приятели и излезте на среща. Отидете на масаж, медитирайте.