Съботно-неделните предложения под знака на футуризма

Тази събота, колкото и да търсите исторически повод да помързелувате, едва ли ще намерите. Още повече, че на тази дата (20 февруари) през 1909 г. италианският поет модернист Филипо Томазо Маринети публикува „Манифеста на футуризма“, в който сред основните принципи са пристрастеността към енергията и безстрашието, прославата на агресивността на движението, трескавото безсъние, красотата на бързината, възпяването на любовта към опасностите.

 

„Никоя творба без агресивен характер, не може да бъде шедьовър. С изключение на борбата, няма друга красота“ – пише Маринети.

Ето защо предложенията ни за уикенда са тематични – вдъхновени от идеята за безстрашие, агресия и бързина.

Плуване за бебета и родители

Какво по-футуристично преживяване от плуване за бебета и родители през февруари в условията на пандемия? Но „Плувам с мама и тати“ е обучение, при което съвсем малките деца ще се научат да плуват с участието на родителите си. Може да се запишете, ако бебето ви не е по-малко от 3-4 месеца и не е по-голямо от 3-4 години. Заниманията по плуване се организират в басейните Spark – (в ЖК „София парк“), в World Class –(в ЖК „Манастирски ливади“), в Olives – в „Студентски град“ и в Garitage (кв. „Малинова долина“) – на 20-ти февруари от 9 до 11 часа.

 

„Живите роботи“ в открития паркинг на The Mall в София

На паркинга на The Mall в София може да станете свидетел как пред очите ви оживява фантастичен свят на супергерои. Той се нарича „Живите роботи“ и в него може да видите човекоподобни машини в реален размер, а също така ще имате възможност и да влезете в бой с тях с лазерни мечове. Костюмите на роботите са говорещи, така че и вие се подгответе предварително с подходяща тирада на тема „Футуризъм и роботи“. Ще се сблъскате и с останки от автомобили, които ще ви разкажат за миналото си и за смелия живот на потомците си – роботите. За децата ще има много игри и интерактивни занимания.

 

Театрален спектакъл „Червено“ в Театър 199

И като става дума за агресивност, едва ли има по-агресивен цвят от червеното. На него е посветен едноименният спектакъл на Джон Лоугън, който може да гледате в Театър 199, в събота от 19.30 часа. Режисьор е Владлен Александров, а сценографията е дело на Иван Карев. В главните роли ще видите Георги Кадурин и Иван Юруков. Те ще ви разкажат за червените светове, които населяват, и за това колко важно е да се познава „съдържанието“ на цветовете и тяхната енергия.

 

Каране на моторна шейна в Рила

В неделя се възползвайте от възможността да покарате моторна шейна в Рила. Ще усетите ударна доза адреналин и ще забравите всички грижи, потъне ли погледът ви в заснежената планина. Тръгването е от паркинга до хижа „Пионерска“ или площадчето пред нея. Трасето е дълго 15 км и се изминава за около час. Няма да карате като вълк единак, а с група от 4 шейни и водач. От съображения за сигурност си носете собствена каска за ски или мотор.

На Supergift.bg ще намерите ваучер с намаление – от 140 лева цената в неделя е 112 лева.

 

Офроуд разходка с АТВ Canam – край Нови Искър

А за финал не пропускайте едночасова разходка с АТВ Canam край Нови Искър. С предварително записване е на http://extremesport-bg.com/book/, като в офертата от 49 лева са включени и горивото, и каската. Може да се включат и деца – над 12-годишни, но задължително с придружител. Така ще си изкарате един наистина незабравим футуристичен уикенд. И някой ден, може би, ще проявите любопитство да прочетете и поемата Zang Tumb Tumb на Маринети. Той я пише, докато е кореспондент на Балканите по време на Балканската война. В нея разказва за обсадата на Одрин и, разбира се, пише за нас – българите.