Съзвездието Овен: История, митология и интересни факти

Преди време ви запознахме с десет интересни факта за представителите на зодиакалния знак Овен. Сега ще ви разкажем повече за съзвездието, дало името си на една от дванадесетте зодии.

 

 

 

История

Думузи.

Съзвездието било забелязано още от древните вавилонци, които го нарекли „Мул Апин“ (земеделецът, наемникът). Постепенно те започнали да го свързват и с Думузи – богът-пастир. А тъй като един от неговите символи бил именно овенът, вавилонците започнали да оприличават съзвездието на въпросното животно.

В древноегипетската астрономия Овенът бил самият бог Амон-Ра.

Няколко века по-късно групата от звезди не била пропусната и от прочутия древногръцки астроном Клавдий Птолемей (I в. сл. Хр.), който я идентифицирал, проучил и записал с латинското име „Aries“.

 

Митология

Подобно на повечето съзвездия, произходът на Овена също е свързан с митологията – най-вече древногръцката.

Овенът се свръзва с прочутото Златно руно, а всичко започва от близнаците Фрикс и Хела – деца на цар Атамант от Беотия и първата му съпруга нимфата Нефела.

Един ден Ино, тяхната мащеха и дъщеря на Кадъм, решила да убие близнаците, защото ги мразела до мозъка на костите си. Но за щастие в последния миг те били спасени от летящия овен Хрисомал, който бил изпратен от истинската им майка Нефела. По време на бягството обаче Хела паднала в морето и се удавила. Ето защо то било наречено в нейна чест Хелеспонт (Дарданелите).

Фрикс и Хела.

Най-накрая синът на Атамант пристигнал при цар Еет в Колхида и не след дълго бил оженен за неговата дъщеря Халкиопа. Впоследствие Фрикс дава овена Хрисомал за жертвоприношение на Зевс и така се появява известното Златно руно, намерено после от Язон и аргонавтите. На Фрикс и Халкиопа им се раждат четири деца: Аргос и Фронтис (от аргонавтите), Мелас и Китисор.

Интересни факти

  • Овенът се нарежда на 39-о място по големина сред съзвездията, заемайки площ от 441 кв. градуса.
  • Намира се в първия квадрант на северното полукълбо (NQ1).
  • Може да бъде видян между географските ширини + 90° и -60°.

  • Най-добрата видимост към него е в 21.00 часа през декември.
  • Намира се до съзвездията Персей, Триъгълник, Риби, Кит и Телец.
  • Астрологическият му знак е ♈.
  • Най-ярката звезда в съзвездието се нарича Хамал (α Ari).
Звездата Хамал.
  • Съзвездието се оформя от звездите Алфа Ариетис (Хамал ), Бета Ариетис (Шератан), Гама Ариетис, Епсилон Ариетис, Ламбда Ариетис и Пи Ариетис.

Оттук може да прочетете 10-те интересни факта за зодия Овен – https://special.bg/10-lyubopitni-fakti-za-predstavitelite-na-zodiya-oven/.