Приключенията на смелия Раковски в изложба

Тази година честваме 200 години от от рождението на Георги Стойков Раковски. Точната дата е 14 април 1821 година. За целта се организират национални чествания през цялата година, които ще преминат под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на културата Боил Банов. Раковски е известен най-вече като основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождението на България, като автор на поемата „Горски пътник“ и като издател на седмичника „Дунавски лебед“. За да дадат своя принос към популяризирането на Раковски се включиха и хора на изкуството.

 

Раковски отвъд клишетата

Преди дни в галерия Credo Bonum бе открита изложба „Приключенията на смелия Раковски“. Тя ще продължи до 16 април и е насочена основно към детската аудитория. Но и възрастните могат да научат полезни неща за „мечтателя безумен“, както Иван Вазов нарича Раковски в „Епопея на забравените“.  Авторите на изложбата имат амбицията да разкажат историята на революционера, разчупвайки клишетата.  Припомнят, че в недългия си живот – Раковски умира на 9 октомври 1867 г., на 46 години, от туберкулоза – той упражнява 15 различни професии. Той е учител, фолклорист, адвокат, дипломат, публицист… истински ренесансов човек. Но най-вече е страстно влюбен в България. И заради тази си обич е безразсъдно смел и отдаден на каузата – освобождението на родината.

Смелият Раковски

Раковски е осъден на смърт за участието си Браилския бунт през февруари 1842 г., но благодарение на гръцкия посланик в Цариград – Маврокордатос, успява да избяга и да се скрие в Марсилия. Връща се отново в родния Котел, но отново е арестуван и хвърлен в затвора за четири години – от 1845 г. до 1848 година. След избухването на Кримската война (1853) е съосновател на Тайно общество в Свищов, което има за цел, както да предава информация за османските войски на руското военно командване, така и да събира пари за освободителното движение. През 1862 г. Раковски организира Първата българска легия в Белград. През 1866 г. създава „Върховно народно българско гражданско началство“,  а през 1867 г. разписва основните принципи на изграждането на четите, които за него са най-подходящият инструмент за вдигане на народа и за постигане на свободата.

Приключенията в картинки

Изложбата, чиито куратори са изкуствоведът Весела Ножарова и маркетинговият експерт Симеон Василев, представлява шест основни епизода от живота на Раковски, разказани като отделни глави на книга, илюстрирани от петима художници на различна възраст. Това са Лили Бенева, Станислав Беловски, Йосиф Шурелов, Рада Скумова, Надежда Каридова и Атанас Атанасов. Цялостната визуална концепция е на Венелин Шурелов, известен с инсталацията „Един човек“, за който Banker Special преди време ви разказа https://special.bg/vedin-tchovekv-v-emantsipiraniyat-13-metrov-gigantski-televizor/.

Раковски в шест глави

Животът на Раковски е разказан в шест глави. В първата научаваме за семейството, детството и образованието му. Във втората – за многото му интереси, професии и пътувания по света. В третата – за началото на неговата революционна дейност и за приключенията му на хайдутин. В четвъртата – за неговата поезия и статии, в петата – за бягството му в Марсилия, за увлеченията му по Индия и за търсенето на обяснение за произхода на българите. А в последната – шеста глава – научаваме за наследството на Раковски – неговият пример, вдъхновил следващото поколение революционери, сред които са Васил Левски и Христо Ботев.  След като разгледате изложбата с децата си, най-вероятно следващият вдъхновен ще бъде и вашият наследник.

Амбицията на изложбата е поне малко да провокира младата аудитория да пожелае да прилича на Раковски – да се развива постоянно, да бъде любознателна, да не се примирява с несправедливостите в света, да уважава всеки и най-вече – да обича България.