Съботно-неделните предложения – звездни рожденици, базари и смях

Тази събота плеяда от звезди празнуват рожден ден. Сред тях са Кийт Ричардс, Кристина Агилера, Стивън Спилбърг, Рей Лиота, Брад Пит, Сиа Фърлър. В неделя ще черпи Ицо Хазарта. Затова и предложенията ни са тематични.

 

Може да си пуснете последния албум на Били Айлиш „По-щастлива от всякога“ или да гледате някой филм с Брад Пит. А ако не ви се стои през почивните дни у дома, може да посетите някой коледен базар.

 

Коледни базари, разпръснати по всички краища на страната

В София не пропускайте „Базар Капана“ до ледената пързалка на стадион „Юнак“ и Немския коледен базар в Градската градина до Народния театър „Иван Вазов“.

В Пловдив на площад „Централен“ е автентичният „Коледен Базар Капана“, а във Велико Търново паркът „Марно поле“ е превърнат в приказно коледно градче.

В Трявна пред читалището ви очакват три дървени къщички с ръчно изработени коледни украси, а в Плевен базарът по случай новогодишните празници е на централния градски площад „Възраждане“.

В Добрич коледното настроение тръгва от площад „Свобода“, където се предлагат новогодишни играчки и сладкарски изделия.

В Ямбол „работилничката“ на Дядо Коледа е отворила сергиите в центъра на града и стигнете ли до общината, ще усетите мириса на печени тикви.

В Бургас организират „Коледен базар в гората“ – в парка „Росенец“, където до тази неделя (19 декември) ще може да се срещнете с някои от най-ярките български артисти и творци, предлагащи своите красиви произведения на изкуството – гаранция за по-усмихнати новогодишни празници.

В Кюстендил в събота (18 декември) коледният базар, организиран на площад „Велбъжд“, ще бъде благотворителен. Той е в подкрепа на лечението на 3-годишния Огнян Огнянов от Кюстендил, който има увреждане на слуха. Освен картички и бижута на базара ще се продават и картини, дело на учениците Детелина Тихолова и Евгени Серафимов. На място ще се приготвят пици на пещ, топъл ошав и вкусни гофрети.

В Горна Оряховица къщичките на продавачите от коледния базар ще бъдат разположени на площад „Г. Измирлиев“.

И за финал – тази година не пропускайте коледното село на България – то се намира в село Чавдар. Открива се за първи път у нас и е създадено по австрийски и германски образец. В него може да посетите разнообразни уъркшопове, да се научите да приготвяте коледни погачи и сладки в пекарна „Прованс“, да изработите бижута и да участвате в открити уроци по народни танци.

 

Коледно-новогодишен концерт на Музикалния театър

Ако пък вече сте готови и с подаръците, и с украсата, и с празничната коледна трапеза, през двата почивни дни – в събота от 19.00 часа, и в неделя – от 17.00 часа, имате възможност да се заредите с предпразнично настроение от Коледно-новогодишния концерт на Музикалния театър. В рамките на празничния концерт-спектакъл ще чуете изпълнения от мюзикъли, незабравима филмова музика и любими коледни песни. Зрителите ще могат да се насладят на истинско светлинно шоу, в което ще има и магически номера.

Ще прозвучат изпълнения от „Клетниците“, „Парижката света Богородица“, „Красавицата и звярът“, „Мамма миа“ и други произведения от Бродуейската класика. Традиционните песни „O Holly Night“, „Jingle Bells“, „White Christmas“, „All I want for Christmas“ ще бъдат изпълнени специално за вас от солистите, балета и оркестъра на Музикалния театър.

Диригент на концерта е Людмил Горчев, режисьор Явор Радованов, а хореограф Йоанна Стоянова.

 

„Приключенията на Лукчо“ и „Ало, ало!“ в Театър „Възраждане“

А ако искате през почивните дни просто да се посмеете, гледайте детското представление „Приключенията на Лукчо“ и спектакъла „Ало, ало!“ в Театър „Възраждане“.

Историята по прочутия роман на Джани Родари започва в 11.00 часа и в 12.30 часа в неделя.

Сцена от „Приключенията на Лукчо“.

Режисьор е Дарина Русева, сценографията и костюмите са дело на Ива Маркова, композитор е Рене Ранев. В главните роли ще видите Георги Златарев, Георги Няголов, Христо Ботев, Свежен Младенов, Виттория Николова.

Макар основните действащи лица да са плодове и зеленчуци, те са прекрасна илюстрация на човешките взаимоотношения. В тях може да разпознаете и реални персонажи – дори в някакъв смисъл и себе си като онеправдания Лукчо, трудно живеещ във владенията на киселия принц Лимон и неговите подчинени – Графинята Череша и Дон Домат, несправедливо хвърлили баща му в затвора. Но благодарение на волята и решителността на Лукчо, както и на неговите приятели, историята има добър финал.

Сцена от „Ало, ало“.

А за да има весел завършек и седмицата ви, не пропускайте „Ало, ало!“ в Театър „Възраждане“. От 19.00 часа може да видите любимите си герои от определяния за най-продавания телевизионен сериал на всички времена. Има ли нужда да ви ги припомняме? Това са лейтенант Грубер, преданата секретарка Хелга и решителната Мишел.

Ще чуете познатото: „…Това е моят ресторант. Сега той е отворен. Засега всичко изглежда мирно и тихо, но скоро тук ще се напълни с немци, с които трябва да съм мил; ще се появи жена ми, с която трябва да съм мил и сервитьорките Мими и Ивет, с които обичам да съм мил“.

След този анонс бързо ще се пренесете в малкото френско градче Нувийон и ще се потопите в неочаквани и комични ситуации с много английски хумор с „френски акцент“, както и с „откачени“ нацисти и „активни“ дейци на френската съпротива.

След такава „Ало, ало!“ вечер новата ви седмица със сигурност ще започне с усмивка и с едно ударно „Добрютро“.