Съботно-неделните предложения – „Опера Бутик“ и „Сватба със закъснител“

Този уикенд е най-подходящо да го посветите на литература и поезия. Причината – на 23 януари стават точно 93 години от деня, в който професор Михаил Арнаудов издига кандидатурата на драматурга Иван Грозев за Нобелова награда за литература. Ако не се сещате веднага за нещо писано от Грозев, ще ви припомним – той е творецът, който открива, че съществува вампирокрила тъга. Той е и поетът, за когото един строг поглед може да е „на мълнии огнило“. Вдъхновени от подобни открития, ето какво може да правите в събота и неделя:

 

„Опера Бутик“ с Манол Пейков

Манол Пейков.

В събота – 23 януари – от 18.00 часа в Държавната опера – Пловдив ще имате възможност да чуете няколко страхотни оперни арии, изпълнени не от оперен певец, а от преводач от английски и съсобственик на звукозаписното студио „Пекарната“, където се „пекат“ аудио книги. Това е Манол Пейков, който признава за себе си, че не работи това, което умее най-добре. А най-добре може да пее.  Но явно това не го кара да страда особено. Негово мото в живота са думите на Свети Франциск – „Първо направете необходимото, след това – възможното, и изведнъж ще се окаже, че сте постигнали невъзможното“.

На Манол Пейков дължим възможността  да прочетем на български поети като Самюъл Колридж и Едуард Естлин Къмингс. Негова заслуга е у нас да гостуват топ автори като Тайе Селаси, Етгар Керет, Дейв Егърс, Йон Калман Стефансон и Давид Албахари. Така че не пропускайте да се насладите на скрития талант на издателя на „Жанет 45“.

На пианото ще го акомпанира Иван Бошев, на сцената ще танцува Марияна Крънчева, а водещ на „Опера Бутик“ ще е Лили Бързева.

 

„Швейк“ в Театър „Българска армия“

Сцена от „Швейк“.

Отново в събота, от 19.00 часа, в театър „Българска армия“ ще може имате възможност да гледате „Швейк“ – постановката на Бина Харалампиева по мотиви от романа на Ярослав Хашек с Герасим Георгиев – Геро и Валентин Танев в главните роли. Идеята за спектакъла хрумва на Юрий Дачев,  защото много му се приисква да пие бира с Швейк, който е добър до глупост, а не добър от глупост. Швейк, който е преживял всички патила на света и продължава да крачи напред, непрекъснато затягайки колана на войнишкия панталон, който не му е по мярка. Но това сякаш не му прави впечатление – за него най-важното е да кани наляво и надясно на по чаша бира в шест часа след войната…

 

„Вражалец“ в Театър „Сълза и смях“

Ако не сте гледали досега популярната пиеса на Ст. Л. Костов „Вражалец“, крайно време е да го направите. Актьорите от ДТК „Иван Радоев“ Плевен гостуват в София на 23 януари  от 19.00 часа в Театър „Сълза и смях“. В центъра на сюжета е фотографът Манчо, който има калъп за правене на фалшиви пари. Кметът на селото, заедно с попа и още няколко души, откриват калъпа и решават да накарат Манчо да ги вземе за негови сътрудници в печелившото занятие. Той обаче се оказва изпечен мошеник и не само ги докарва до просешка тояга, но и до силно отчаяние.

 

 „Духът на поета“ в Народния театър

Сцена от „Духът на поета“.

Ако пък искате да се оттласнете от българската класическа драматургия, но търсите близък до историята ни сюжет, за вас е спектакълът „Духът на поета“ на Стефан Цанев. Той се играе на 24 януари, от 19.00 часа в Народния театър. Режисьор е Маргарита Младенова. Участват Валентин Танев, Павлин Петрунов и Христо Мутафчиев.

Посветен е на сън на Стефан Стамболов, в който двамата със Захарий Стоянов трябва да решат какво да правят с внезапно появилият се Христо Ботев. В спектакъла виждаме как някогашните борци за свобода се превръщат в диктатори и което е най-страшното – това се случва с официалното съгласие на народа и с всички лостове на демокрацията.

 

 „Сватба със закъснител“ в „Театро“

А за финал, ако ви се иска просто да се посмеете, отново в неделя, от 19.00 часа, не пропускайте комедията на Робин Хоудън – „Сватба със закъснител“. Тя се играе в „Театро“. Режисьор е Николай Гундеров, а в абсурдните образи ще видите актьори като Филип Аврамов, Мая Бежанска, Тони Минасян.

Тази пиеса е една от най-дълго играните британски комедии. Причината? Ще разберете сами, след като се запознаете с постоянната съпруга, която се оказва временна, или пък с младоженеца, под чието брачно легло цъка истинска бомба със запалителна смес. Нека си пожелаем тази бомба от хумор да ни държи в кондиция и през новата седмица.