Съботно-неделните предложения – традиции, занаяти, събори, фиести и Ах…

Тази събота е по-специална, защото се пада на голям християнски празник  –  15-и август – Успение Богородично. На този ден празнуват всички с името Мария. Според  традицията се яде питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. На масата трябва да има диня и грозде. Някога под иконата на Богородица са поставяли кърпи и цветя, правели са курбани за живот, здраве и плодородие. С лекота може да се вдъхновите от старите традиции дори и да не се казвате Мария. В превод името означава „любима“, така че поискате ли, вече имате повод да се чувствате празнично.

 

Живите занаяти в Орешак

На 15 август се открива панаирът на занаятите в Орешак. В парка на изложението в духа на традицията може сами да изработите красива чаша  на грънчарското колело, може да се докоснете до магията на дърворезбата. Да си изтъчете нещо, да си украсите дървена кутийка с пирограф. По време на панаира ще се организира  и национално изложение на коне. Ще може да видите прочутата каракачанска порода, която лесно може да асоциирате със занаятите –самарджийство и кираджийство.

Цирк „Иванов“ в Перник

Конете лесно се асоциират с цирка. А тъкмо тази събота и неделя може да видите новата програма на Цирк „Иванов“. Трупата е разпънала шапитото на паркинга зад Минна дирекция – Перник, и ви очаква с много смях, акробатика и животни. В тазгодишния игрален сезон специално участие ще вземе най-известният трансформър „Бъмбълби“, а носителят на престижната награда Икар за 2019 година – Стоян Митев ще представи най-новия си номер!

Събор „Беглика“ в Родопите

В сърцето на Баташка планина, където е един от най-високо разположените и диви дялове на Родопите, ви очаква богата програма. Започва от неделята – 16-и август и продължава цяла седмица. Очакват ви работилници и беседи за лечебните и ритуални свойства на къната. Могат да ви включат в интензивен курс по паневритмия,  по месене на обреден хляб. Очаква ви и практическа беседа „Шаманско пътуване в индианските практики и учения“.  Ако сте фен на регето или на Кунг Фу-то – съборът „Беглика“ ще ви срещне с точните треньори и обучители.

Латинофиеста в Балчик

В неделя, с начален час 19.30 часа, в архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ край Балчик едни от най-добрите латиноизпълнители ви канят на уникално парти. Сцената е изградена точно на плажната ивица пред лятната вила на кралица Мария. Сред звездите на латинотанците ще видите кубинската звезда и солист на световния балет „Тропикана“ – Алфредо Торес, победителят от фестивала „Бургас и морето“ – Ивайло Колев и новоизгряващата звезда Начо Паскал.

И накрая – не се огорчавайте, че не ви предлагаме нито едно събитие в София – нарочно е!  Има един страхотен сайт, на който са качени всички броеве на списанието за литература „Ах, Мария“ https://www.ahmaria.eu/broevete/.  И ако случайно – през уикенда ви е скучно, отворете го – със сигурност сред рубриките „Проза“, „Поезия“ „Драматургия“,  „Есеистика“ и „Други наслади“ ще намерите нещо по вкуса си. И с възторжено възклицание ще започнете новата седмица.

Динозавърско шоу на открито във Варна

Във Варна в събота не пропускайте лабораторното динозавърско шоу на открито. По време на него децата ще имат възможност да изразят любовта си към динозавъра по всякакъв начин – като го гушнат или нахранят.

Шоуто ще има две издания –