„Тейт“ планира да съкрати над 300 служители

 „Тейт Британ“, създадена през 1897 г. като Национална галерия за британско изкуство, обяви, че в резултат на пандемията й се налага да извърши значителни съкращения. Неприятната новина е, че галерията ще трябва да освободи повече хора от първоначално обявеното.

 

Само преди дни директорът на „Тейт“ – Мария Балшоу изпрати имейл до своите служители, в който ги информира, че ще е принудена да съкрати над 300 души или повече от половината си работна сила.

Мария Балшоу.

Имейлът гласи: „Споделям ви тъжната новина, че ще трябва да направим 313 съкращения в „Тейт Ентърпрайсис“. Ние работихме усилено, за да защитим възможно най-много хора“.

В интерес на истината, когато за първи път се заговори за съкращения в „Тейт“, броят на служителите, за които се предвиждаше да останат на улицата, бе около двеста души. В момента „Тейт“ кандидатства пред правителството за спасителна финансова инжекция в размер на няколко милиона паунда, но въпреки това потенциално застрашените от освобождаване са много над двеста души. От профсъюзите обявиха, че няма да са безмълвни свидетели и че планират серия от стачки.

Те са недоволни, защото в сектора на изкуствата още през март британското правителство предприе спасителни мерки и запази хиляди постоянни работни места. На работодателите в културния сектор бяха изплатени 31.7 милиарда паунда. Правителството плати 80% от заплатите на работниците, а останалите 20% си ги поеха работодателите. Въпреки схемата обаче на работодателите не им бе отнето правото да уволняват. Заложено е мярката да е в сила до октомври, но колкото повече този месец наближава, толкова повече и безпокойството нараства. Случващото се в „Тейт“ е ясно доказателство, че притесненията не са съвсем безпочвени.

Serpentine Galleries.

Други галерии и музеи като Британския музей, Националната галерия или Музея „Виктория и Албърт“ избягват да правят съкращения. Представител на Serpentine Galleries потвърди пред ARTnews, че не е нарушил дори срочните си трудови договори.

А в имейла си директорката на „Тейт“ Мария Балшоу обяснява, че съкращенията се налагат заради намалените приходи от билети – да, естествено е те да намалеят, защото заради коронавируса посетителите са с 80 процента по-малко от предишната година.

Основният дял от заплашените със съкращения са работещите в магазинчетата, кафенетата и ресторантите на „Тейт“. Има вероятност да бъдат засегнати и служители, занимаващи се с издаването на рекламни брошури и каталози за изложбите. Профсъюзите се заканиха, че от 18 август започват с протестите, които ще бъдат пред галерията. А от Съюза на организациите, предлагащи обществени и търговски услуги обявиха, че поставят началото на кампания за набиране на средства за колегите им, оставащи без работа.

От Съюза настояват с очакваната помощ от правителството, която ще е в размер на 7 милиона паунда (9 милиона долара), „Тейт“ да се опита да запази немалка част от работните си места. От галерията обаче твърдят, че по време на карантината вече са използвали 5 милиона паунда (6.5 милиона долара) от резервите си и средствата, които очакват да получат от правителството като кризисна мярка, най-първо ще отидат за възстановяване на резерва, а после за търговски операции.

Снимка на един от хилядите класове, които Стив Маккуин имаше намерение да снима по проекта си.

Впрочем, протести пред сградата на „Тейт“ имаше още на 27 юли – тогава вече се знаеше, че ще има сериозни съкращения. Като за начало без работа останаха служителите в галерията, занимаващи се с училищните групи. Това бе огромен удар, имайки предвид че те бяха привлекли 76 000 лондонски ученици от началните класове (на 7 и 8 години), за да участват в амбициозния проект на режисьора на „12 години робство“ Стив Маккуин. Неговата идея бе да снима класовете във всичките 2400 начални училища в британската столица. От администрацията на „Тейт“ обявиха, че амбициозният му проект приключва, тъй като в условията на пандемия няма да има срещи с ученици. В интерес на истината „Тейт“ не е единствената голяма лондонска културна институция, в която предстоят съкращения. И лондонският център Southbank, в който се намира галерията Hayward, обяви, че е напълно възможно да съкрати 70% от екипа си или минимум 365 души. И от Кралския национален театър, намиращ се на южния бряг на Темза, предупредиха, че ще се сбогуват с 400 души.