Съботно-неделните предложения – под знака на „Любовта е лудост“

На 29 август отбелязваме сто години от рождението на джаз музиканта Чарли Паркър. Влиянието му върху джаза е огромно и той неслучайно е сравняван с Луис Армстронг и Дюк Елингтън. Паркър е смятан за един от създателите на стила бибоп в джаза, който е с характерно бързо темпо, виртуозна техника и импровизация. За да отбележите подобаващо рождения му ден, пуснете си композицията му „Просто приятели“ https://www.youtube.com/watch?v=IwMjxAEnPwE.

 

„Ян Бибиян и дяволчето Фют“ в Южния парк

Като стана дума за приятели, може да посетите постановката на театър „Възраждане“ „Ян Бибиян и дяволчето Фют“ в събота, от 11 часа в Южния парк II, зад музея „Земята и хората“, до метростанция „Европейски съюз“. В ролите ще видите Роберт Янакиев, Ивет Радулова, Христо Ботев Станчев, Лили Шомова, Станислав Пеев и Свежен Младенов. Те ще ви отведат във вълшебното царство на Великия магьосник Мирилайлай, където Ян Бибиян ще изживее невероятни приключения, от които изводът е един: „Във всеки се крие по едно малко дяволче, което постоянно иска да излезе, но от човека зависи дали ще му позволи или не“.

Летен базар на изкуствата пред Централни хали в София

Във всеки се крие и по един творец – затова може да посетите Летния базар на изкуствата. Той ще бъде организиран в двата почивни дни от 11.00 часа до 19.00 часа пред Централни хали (на паркинга до пешеходната част на ул. „Пиротска“). Там ще ви очакват талантливи майстори на ръчно изработени произведения – бижута, дрехи, аксесоари, чаши, шапки, чанти, декоративни предмети.

„Мунк в ада“ в Южния парк

Ако искате да останете на творческа вълна в съботния ден, не пропускайте от 17.30 часа филма „Мунк в ада“. Той е копродукция между Холандия и Норвегия и е на режисьора Стиг Андерсен. Филмът ще препотвърди известната библейска истина, че никой не е пророк в собствената си страна. И гениалният художник Едвард Мунк също не е бил приет радушно в родната си Норвегия. Бил е подложен на системно лошо отношение. Авторите на филма ще се опитат да разкрият причините за странната съдба на Мунк и да обърнат внимание, че дори и днес той не е получил подобаващо внимание в родината си.

„Янините девет братя“ и „Кармен“ в „Цари Мали град“

„Янините девет братя“ е опера на Любомир Пипков, завършена през 1937 година. Тя е написана в контекста на бурните събития у нас през 1923-та година и през 1930-е години в Европа. Международните събития оказват влияние на Пипков, който в този период следва композиция във Франция. За това и избира либретото на Никола Веселинов, което в основата си е една ужасяваща история за ревността и възмездието. Става дума за чудовищното престъпление на най-големия брат на Яна – Георги Грозника, който ревнува до такава степен сестра си от малкия брат – Ангел – резбаря, че му отсича и двете ръце. Вероятно историята нямаше да е толкова злокобна, ако годината, в която се развива действието не е във втората половина на XIV век, малко преди България да падне под османска власт. Сюжетът на операта преплита в себе си две истории – на едно семейство и на целия български народ. За това и академик Пламен Карталов – директорът на Софийската опера и балет – е избрал тъкмо тази постановка, за да открие с нея първия летен фестивал „Портал на два свята“ в късноантичната крепост „Цари Мали град“ в Самоков. Има и още една подробност – операта започва с „Разлюляла се е, майно льо, Рилската земя“, защото според описанието на Никола Веселинов Янината къща се намира високо над баирите на Самоков, сгушена в прегръдката на Рилската планина. Гледайте операта тази събота, от 19.30 часа. В района на крепостта има специално предвидени места за паркиране, а който няма кола, може след предварителна уговорка да използва организирания транспорт от Софийската опера и балет, който тръгва от площад „Александър Невски“. В рамките на фестивала в „Цари Мали град“ в неделния ден може да гледате операта „Кармен“ от Жорж Бизе. Тя също започва от 19.30 часа и също е трагична – за Кармен (в изпълнение на Виолета Радомирска) любовта и свободата са по-важни от живота, но тъкмо поривът за независимост я превръща в жертва.

„Императорът“ и „Къде живеят архитектите“ в Южния парк

В неделя продължаваме да сме на киновълна. От 11.00 часа, отново в Южния парк II, зад музея „Земята и хората“ може да гледате френския документален филм на режисьора Люк Жаке „Императорът“. Сюжетът се върти около млад императорски пингвин, който тръгва от Антарктика на първия си поход, провокиран от повика, който усещат пингвините всяка зима. В летния ден суровите зимни условия, в които ще се разгръща действието на екрана, ще заменят няколко кофички сладолед. Тях може да си ги позволите, докато се разхождате в парка в очакване на следващото кино преживяване – „Къде живеят архитектите“. Този италиански филм на режисьора Франческа Молтени представя осем архитекти с техните разбирания за архитектура, които споделят от осемте си къщи. Става дума за японеца Шигеру Бан, за италианеца Марио Белини, за британеца Дейвид Чипърфийлд, за италианското семейство архитекти Масимилиано и Дориана Фуксас, за иракско-британската архитектка Заха Хадид, за бразилеца Марсио Коган, за американския архитект от еврейско-полски произход Даниел Либескинд и за индийския архитект Биджой Джайн.

Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“ във Варна

А ако се чудите защо в Южния парк се развива толкова интензивна кино програма, отговорът е Sofia Summer Fest. Той е своеобразен контрапункт на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ във Варна. Ако през почивните дни се намирате в морската столица, не пропускайте „Влюбени в Лу“ на режисьора Кордула Каблиц-Пост – в събота, от 15.00 часа, във Фестивалния и конгресен център. Това е биографичен филм за Лу-Андреас Саломе – блестящ психоаналитик – една от най-знаменитите жени на XIX век, чиято красота и интелект са покорили великите умове на Фридрих Ницше, Зигмунд Фройд и Райнер Мария Рилке.

От 19.30 часа пък може да гледате турския „Писма на съдбата“ на режисьорите Елиф Акарсу Полат и Чигдем Бозали. Авторът на писмата е момиче от малък анадолски град, което се опитва да намери изход от отчаяния си живот. Тя е напълно съкрушена след края на първата си любов. За да се справи с болката си, тя започва да си пише със затворници с доживотни присъди. Ако предпочитате по-весел сюжет, гледайте от 20.30 часа аржентинско-испанската криминална комедия „Героични каръци“ на режисьора Себастиан Боренщайн. Става дума за група приятели, внесли голяма сума пари в банка. На следващия ден избухва пожар и банката изгаря. Мъжете разбират, че са попаднали на мошеници, а парите им са присвоени от управителя на „изгорялата“ банка. Те се амбицират да си върнат спестеното с тежък труд, като и те измислят схема как да ограбят грабителя.

В неделя ви предлагаме още една криминална комедия – от 15.00 часа гледайте италианския филм „Един от семейството“ на Алесио Мария Федеричи. Сюжетът се заплита около Лука, учител по дикция, който съвсем случайно спасява живота на студент, който се оказва потомък на мафиотската фамилия Серано. За да се отблагодарят на Лука, представителите на клана Серано така нахлуват в живота му, че го поставят в крайно абсурдни ситуации.

В неделния следобед, от 16.00 часа, може да гледате българския филм „Доза щастие“ на Яна Титова. Той е по романа на журналистката Весела Тотева (1973-2019), писан по нейни лични преживявания – „Падение и спасение: Изповедта на една хероинова наркоманка“ (2016). В главната роля ще видим дъщерята на Весела Тотева – Валентина Каролева. Причината главната героиня да посегне към наркотиците е любовна история – тя преобръща живота й и го разрушава. Дрогата е по-силна от всичко и единствено семейството, плътно застанало зад младата жена, й дава шанс за спасение. В началото филмът е нагледно доказателство, че любовта е лудост в лошия смисъл на думата, но после, когато показва намесата и подкрепата на семейството, всичко си идва на мястото. Тогава изповедта на хероиновата наркоманка не е просто един добре филмиран роман, а истинска история, която хваща за гърлото, но дава надежда, че дори и на дъното винаги можеш да се отласнеш, когато знаеш, че там, на повърхността, са хората, за които си най-важен.

 

За това внимавайте с гмуркането и смело гребете към бреговете на новата седмица.