Съботно-неделните предложения – под знака на празника Св. Св. Константин и Елена

На 21-ви май, събота, православният свят чества двама светци – император Константин и неговата майка Елена.

Не пропускайте да поздравите приятели и познати, носещи тези красиви имена. Като за начало – сe поздравете с клипа на Крис Айзък към песента Wicked Games, в който участва моделът Хелена Кристенсен. Едно от значенията на Елена е слънчев лъч, светлина, ореол, а Константин означава постоянен.

Съботно-неделните ни предложения са вдъхновени от празника на 21-ви май. Те ще ви заредят със светлина и ще ви карат постоянно да се сещате за тях с усмивка.

Базар на изкуствата в село Елин Пелин

Селото Елин Пелин се намира на 21 км източно от София и е разположено между град Елин Пелин и село Нови хан. На 21-ви май в селото правят курбан и си организират голям събор. Вярващите се събират в местния храм „Св. Св. Константин и Елена“.

На празника, още от 10.00 часа сутринта в парка – гордост на селцето ще ви очакват множество арт щандове, на които ще намерите всякакви ръчно направени аксесоари – от красиви обици, гривни, портмонета до истински произведения на изкуството като фигурки с дърворезба и картини.

Танци от гетата на Рио де Жанейро в Пловдив

Ако в събота имате път към Пловдив, то не пропускайте от 10.00 часа в Капана танцовата работилница за деца, организирана от бразилската компания Balé da Cidade de São Paulo в залата на школа Dance Station, Пловдив. Работилницата е с вход свободен и е подходяща за деца от всички възрасти, стига да искат да се докоснат до магията на съвременния танц.

В неделя, отново в Капана, може да присъствате на европейската премиера на спектакъла ТОВА Е ТАНЦ! на Balé da Cidade de São Paulo. Тук може да видите трейлъра към спектакъла.

Спектакълът е вдъхновен от родения в Рио де Жанейро нов стил, който се нарича Passinho (пасиньо). За да ви го демонстрират, в Пловдив пристигат хореографът Енрике Родовало и най-добрите танцьори в този стил в Рио де Жанейро – Сели Ай Ди Ди и Джонатан Негебитес.

Нощ на музеите в Бургас

Тази година Бургас се включва в инициативата „Европейска нощ на музеите“, но със седмица – закъснение –  на 21 май (събота). Морският град сякаш се опитва да компенсира с богата програма.

Още от 16.00 часа в Рибарското селище Ченгене Скеле ще може да посетите музейната му експозиция с вход свободен. Беседите ще се проведат от 16.00 и 17.00 часа, като максималният брой слушатели на една беседа е 40 човека. До рибарското селище можете да стигнете по суша или по вода. Кораб „Бургус“ отплава от Магазия 1, на известната като Морската гара-Бургас в 15.00 часа. За да запазите места на кораба, е необходима предварителна резервация.

От 17.30 часа в туристическия комплекс „Акве калиде“ са ви подготвили безплатна 3D прожекция. От нея ще научите за епохата на траките и за легендата за Свещения извор на трите нимфи-изцелителки, през римската епоха, както и за кръстоносните походи – до времето на Сюлейман Великолепни.

От 18.00 часа до полунощ в Регионалния исторически музей в Бургас ще ви предложат разнообразна програма от изложби и събития, като трябва да имате предвид, че те не се провеждат само на едно място.

Като за начало в Археологическата експозиция ще бъде представена изложбата „Средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие“. Това е първата и единствена по рода си подобна изложба, която представя най-ярките запазени артефакти, дело на средновековните художници от Черноморието от периода XII-XIV век.

В Етнографската експозиция музейните специалисти са ви подготвили изложбата „Нестинарството – българската магия с огнена жарава“ представена с фотографии още от 1946 и 1953 г., които илюстрират в детайли нестинарския празник на 3 юни (по стар стил) в село Българи и неговата кулминация – танца върху огнена жарава.

В Историческата експозиция може да разгледате гостуващата изложба „Манастирската култура на Балканите“ от Самоковския музей.

За финал потопете се в новата постоянна природонаучна експозиция „Светът в зрънце пясък“. Тя представя богата колекция на пясъци от цял свят, която музеят събира вече 8 години. Ще имате възможност да видите пясък от Антарктида, от златистите плажове на Копакабана в Бразилия, от зелените плажове на Папаколеа, Хаваи, от белите и розовите брегове на Бермуда, Бахами, Барбадос и Куба, от черните – на Гърция, Франция, Коста Рика.

Има и пясък от Сахара, Аризона, Юта, Дубай. Така че ще можете спокойно да се хвалите, че сте събирали в шепите си пясък от най-желаните и лелеяни кътчета на света. И то само след една нощ на музеите в Бургас. На празника на Св. Св. Константин и Елена.