Различните приложения на хипнозата

Напоследък се увеличава броят на хората, избиращи хипнозата като начин на лечение. Също както и броят на специалистите, които я практикуват.

По думите на Марго Ситрук, майстор–практик по Ериксонова хипноза и съучредител на програмата Deep Belief, за това има три причини:

Хипнозата получи научна легитимност. Тази практика дълго време се смяташе за тайнствена, дори за окултна. Днес благодарение на развитието на неврологията и медицинската визуализация ние по-добре разбираме ефективността ѝ. В днешно време хипноза се прилага в различни клиники, а лекарите дори я използват за анестезия.

През последните 20 години настъпи бум в сферата на личностното развитие. Хората все по-често започнаха да пробват медитации, които имат известна прилика с хипнозата.

Практиката е доста лека и дори приятна, достъпна за всекиго. Тя помага за премахване на менталните блокажи и за промяна на живота.

Деветдесет процента от поведението ни се ръководи от подсъзнанието. Всички неразрешаващи се проблеми, негативни нагласи и блокажи често са програмирани именно на несъзнателно равнище.

Пряк достъп към несъзнаваното

„Хипнозата помага за бързата промяна на нагласите на човека“ – казва Антъни Ларош, майстор–практик по Ериксонова хипноза и невролингвистично програмиране. Тя позволява да получим достъп до най-дълбоките ресурси и непознати нива на съзнанието.

Резултатите идват много по-бързо, отколкото, например, при психотерапията. Получаваме пряк достъп до подсъзнанието и цялата съхранявана там информация, заобикаляйки психичните и интелектуалните процеси.

Ако наистина искаме да отстраним проблема и да променим натрапчиво повтарящото се поведение, трябва да прибегнем до онази част, която го управлява, а именно несъзнаваното.

Съчетаването на различни техники за хипноза помага за преодоляването дори на много стари травми, фобиии и зависимости. Освен това тази практика се прилага и при подготовката на спортисти, а също и от професионални изпълнители на сцената.

Как става това

Има две основни състояния на съзнанието: сън и бодърстване. Но има и други, по-дълбоки, към които можете да получите достъп само ако навлезете в несъзнаваното – обяснява Кевин Финел, основател на L’Arche, водещата европейска школа по хипноза, и съучредител на сайта Le Psychonaute.

Хипнозата е съвкупност от инструменти и практики, които ни позволяват да навлезем в подсъзнанието, за да управляваме поведението или реакциите.

Например, дояло ви се е сладко, и вие го ядете, дори да знаете, че след това ще се чувствате виновен. В състояние на хипноза можем да получим достъп до тази компулсия – както научно наричаме натрапчивото поведение, за да я променим. По този начин веднага пристъпваме към разрешаването на проблема и се освобождаваме от блокажите, които може би са настъпили още в миналото и са станали причина за такова поведение.

Хипнозата е доста приятен опит. Това е увлекателно вътрешно пътешествие, което позволява по-добре да разберем себе си. В днешно време, когато не ни остава много време за самоанализ, тази практика ще ни е много полезна.

Как да разберем, че хипнозата действа

„В хипнозата се разединяват съзнаваното (лявото полукълбо, което отговаря за логиката и анализа) и несъзнаваното (дясното полукълбо, което отговаря за въображението).

Целта е да блокираме съзнателната част, за да позволим на несъзнателната да се изрази – обяснява Антъни Ларош. Когато лекарят предизвиква хипнотично състояние (мозъкът преминава в алфа вълни), той може да общува с несъзнаваното на пациента и да го помоли да направи нещо (например да вдигне ръка, да наведе глава).

Това се нарича сигнализация – така практиците проверяват дали са успели да прекъснат връзката със съзнаваното. Ако да, то започват да решават така наречените дълбинни проблеми.

Хипнозата действа на всички

Всеки човек може да се поддава на хипноза и всеки е способен да я практикува, доколкото всеки има съзнавано и несъзнавано. Но съществува мнение, че 30 процента са особено податливи. Защо?

„Въпреки митовете това няма нищо общо със слабостта или със силата на човека“ – казва Марго.

Има множество фактори, които повишават възприемчивостта – например менталното състояние, степента на откритост, равнището на личното развитие и енергията, качеството на отношенията между него и практикуващия, следването на вътрешния глас.

Най-вече става дума за това, че човек трябва да позволи да проникнат в подсъзнанието му.

Никой не може да изпадне в състояние на хипноза против волята си и да изгуби контрол, както го показват в някои филми.

По какво хипнозата се различава от медитацията

 

И двете практики са изменено състояние на съзнанието. И двата метода често включват дишане и визуализация на участъци от тялото за постигане на релаксация.

Когато сте хипнотизиран, вие се абстрахирате от света. Докато при медитацията е обратното – молим съзнанието да се задържи в настоящия момент и тренираме разума да остане в състояние на присъствие. Хипнозата ни кара много бързо да се отнесем и не предполага запазване на концентрацията на вниманието. Именно това дистанциране от ситуацията позволява получаването на достъп до несъзнаваното, за да се освободим от проблемите и по-бързо да постигнем целта.

Нещо повече – медитацията е прекрасен сътудник на хипнозата, доколкото позволява по-добре да осъзнаем подсъзнанието си – отбелязва Антъни.

Хипноза и самохипноза

Предимството на хипнотичния сеанс с практикуващ специалист са човешките отношения и подкрепата: лекарят може да се справи с проблема чрез персонализирано решение – казва Кевин Финел. Недостатъкът е, че това струва скъпо и не всички могат да си позволят няколко сеанса.

В такъв случай може да се използват специалните проверени приложения за обучение по самохипноза. Ако имате сериозен проблем, който трябва спешно да бъде решен, по-добре да отидете на терапия при практикуващ. Ако търсите инструмент за подобряване на самочувствието и за  самоусъвършенстване, приложенията ще свършат чудесна работа.

Две проверени платформи:

Deep Belief. За нея Марго Ситрук признава: „Започнах да се занимавам със самохипноза тогава, когато аз самата се сблъсках с трудности“. Реших да създам приложение, което да помогне на хората да преодолеят ограничаващите ги мисли и убеждения.

Deep Belief е първото приложение за самохипноза, което ще ви помогне да се справите с чувството за безнадеждност, униние или страх. То дава ресурси за постигане на целта и за възвръщане на контрола над живота. Това са къси сесии на позитивни афирмации, които трябва да се прослушват всяка вечер. Те засягат увереността в себе си, щастието, любовта, кариерата, спорта, храненето.

Psychonaut. Кевин Финел уточнява, че платформата се появява в края на 2019 г., а приложението – през януари 2021 година. Тя включва много различни теми (повече от 35). Те се отнасят до емоции, натрапчиви идеи, интуиция, концентрация, сън, самооценка. Едни са насочени към терапия, други – към изследване (автоматично писане, пророчески сънища).

Към всяка тема има видео, което обяснява основните принципи на изменение на състоянието на съзнанието – важно е хората всеки път да са наясно как действа това.

После следва серия различни експерименти, които може да се провеждат по собствено усмотрение – практиката повишава ефективността. Това увлекателно пътешествие позволява на човек да промени поведението си, да се освободи от страховете си и да управлява емоциите си.