Съботно-неделните предложения – наука, драма и наздраве!

На 15 май отбелязваме Световния ден на климата, а на 16 май – 304 години от арестуването и затварянето на философа, писателя и драматурга Волтер в Бастилията. Причината един от най- големите символи на Просвещението да се окаже зад решетките, са сатиричните му стихове. Взимайки повод от двете събития, насочваме вниманието ви към два фестивала – на науката и драматургията.

Софийски фестивал на науката в София Тех Парк

Единадесетият Софийски фестивал на науката ще се проведе „присъствено“ – на 15 и 16 май 2021 г. в София Тех Парк и дигитално – на 17 и 18 май 2021 г., но с достъп само за ученици. В събота – на 15-и май, от 15.30 часа, в зала „Космос“, ще имате възможност да гледате научното шоу за това как пластмасата, вместо да прелива от бунищата, може да се рециклира и завърне в домовете ни под нова форма. Отново в събота, а също така и в неделя ( от 11.00 часа и от 15.00 часа), ще може да разберете от химиците от Корпуса за  бързо гърмене защо железният силикат е враг на снега и как медта може да свети в синьо и зелено. А в неделния следобед от 14.30 часа ветеринарят д-р Тома Щилиянов ще ви разкаже за радиоактивните паяци.

Фестивал за нова драматургия – София

Фестивалът за нова драматургия – София започна още на 12-и май в Театър „Възраждане“ и  в „Гьоте Институт“, но не се притеснявайте – може да си наваксате. Гледайте в събота, от 15.00 часа, в немския културен институт театралната инсталация „Един случай“ по текст на румънската авторка Сабина Балан. Режисьор е Николай Йорданов (1996). Продукцията е на „Радар София“ и „Драма пакт“. Сред участниците са Николай Николаев, Симона Здравкова, Ивана Керанова. Благодарение на тях и още няколко не по-малко талантливи актьори ще разберете какво се случва, след като едно дело за произшествие на одеяло на поляна приключи. Макар и сюжетът в някакъв смисъл да звучи абсурдно, той е нагледен пример как човек създава сам себе си, другите и конфликтите, в които сам се вкарва, и всичко това – в резултат на разрива между фикция и реалност.

В неделя, от 19.00 часа, отново в „Гьоте-институт“ по време на пърформанс-четенето „Паноптикум“, може да „попътешествате“ из къщата на момиче на име Л. и дългия списък от необичайни предмети, пазители на спомените й. Младата авторка на „Паноптикум“ Мартина Новакова е завършила испанска филология в Софийския университет и „Театрално творчество“ с почетна диплома от Университета Карлос III в Мадрид – затова се гответе за екскурзия из вълнуващи спомени с много цвят и аромат на Испания.

Wine & Spirits Show 2021 в Интер Експо Център

Не пропускайте в събота (15 май, oт 11.00 часа дo 19.00 чaca) последния ден от тридневното изложение Wine & Spirits Show 2021 в Интер Експо Център. След дълги мeceци нa oгрaничeния, нaлoжeни зaрaди пандемичната oбcтaнoвкa, това е първoтo гoлямo излoжeниe c дeгуcтaции нa нaпитки и рaзгoвoри c прoизвoдитeли и търгoвци. Вcички щaндoвe на над 70 излoжитeли на винo, бирa и cпиртни нaпитки ще ca извън сградата, но под покрив заради кaпризитe нa врeмeтo. Ще има и Fооd Pаrk зoнa – c рaзнooбрaзнa вкуcнa хрaнa, cлaдкиши и виcoкoкaчecтвeнo кaфe. По време на изложението – в зaлa 1 нa Интeр Eкcпo Цeнтър ще се проведе и шoуто за Нaциoнaлнaтa кулинaрнa купa Бългaрия 2021.

Camping & Caravaning Expo 2021

В условията на световна пандемия къмпинг индустрията отбеляза сериозен ръст. Ако това се дължи и на вас или сте сред хората, които смятат, че няма по-добър начин да избягаш от COVID-19 от това да отидеш на къмпинг, не пропускайте Camping & Caravaning Expo 2021 този уикенд на паркинга на хипермаркет Метро на бул. „Цариградско шосе“ в София. Там ви очакват над 40 изложители с продукти за къмпинг – кемпери, каравани, палатки и още куп вълнуващи джаджи за комфортното прекарване на свободното време на открито.

Младежки спортен панаир в Смолян

А ако изпълните план-програмата и още в събота сте се обзавели с каравана, то нищо не ви спира в неделя да усъмнете в Смолян. Там, от 11.00 часа, на мултифункционалните игрища, ще се проведе третото издание на Младежкия спортен панаир „Път към здравето“. Ще се срещнете с популярни спортисти, топ готвачи, диетолози и младежи от цялата страна, с които може да се включите в различни игри и забавления. Ще може да гледате и концерт с участието на Валентина Александрова, Цвети и Светли от „Експоуз“.

Така в спортна форма, изпълнени с научноизследователски плам и импровизационен талант, никакво препятствие няма да ви спре през новата седмица.