Румен Спецов – от шампион по културизъм до шеф на НАП

Новината, че служебният финансов министър Асен Василев е назначил друг човек на мястото на вече бившата шефка на Националната агенция за приходите – Галя Димитрова, се разпространи със светкавична скорост. Но най-куриозното е, че нейният заместник е българският многократен шампион по културизъм – Румен Спецов. Ето за какво иде реч:

 

Топ културистът с няколко дипломи

Колкото и шокираща да изглежда новината за мнозина, изборът на временния финансов министър не е случаен.

Господин Румен Спецов.

Четиридесет и две годишният здравеняк първо завършва свищовската стопанска академия „Д.А.Ценов“ със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, а след това се дипломира в Академията на Министерството на вътрешните работи като бакалавър в специалност „Защита на националната сигурност“.

Отгоре: Свищовската стопанска академия „Д.А. Ценов“, отдолу: Академията на Министерството на вътрешните работи.

Има близо 14-годишен трудов стаж в системата на НАП, където заема най-различни отговорни позиции (в периода 2001-2006 г. работи в Териториална дирекция на НАП – Добрич, а между 2009-2015 г. – в Централното управление на НАП). Освен това Румен Спецов може да се похвали и с над 10-годишен професионален опит като експерт в анализа на бизнес секторите, в определянето на риска от неспазване на данъчното законодателство, и в защитата на икономическата сигурност.

Финансистът със стоманени мускули

Макар и да работи предимно на полето на икономическите анализи, Румен Спецов най-вече се прочува с успешната си кариера на бодибилдър. Още повече – той е многократен победител във всякакви конкурси и състезания с над двадесетгодишна практика: вицерепубликански шампион (2009, 2014 и 2015 г.) и републикански шампион по културизъм за ветерани (2014 и 2015 година).

Румен Спецов по време на състезание.

Освен това Спецов е и лицензиран съдия към Българската федерация по културизъм и фитнес, като по този начин помага на множество други състезатели и колеги със съвети за диети, тренировки и ефектно позиране за предстоящи състезания в България и чужбина. Не на последно място лицето му е разпознаваемо за широката публика – мнозина го помнят с участието му в „Супер промяна 2“, първото фитнес реалити шоу у нас, където бе един от тримата треньори. Наред с това работи и в известния уебсайт за спорт и бодибилдинг https://bodyconstructor.com/ .

Занимавам се със състезателен спорт още от първи клас, а първата си републиканска титла извоювах в трети клас. Тренировките с тежести винаги са били част от моя живот. Разбира се, в младежките ми години киното и екшън героите като Ван Дам, Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер ме накараха да си мечтая и аз да имам такива мускули…. Да, работил съм в данъчната администрация доста време, но това никога не ме е спирало да спазвам режимите си и да се подготвям за състезание.“ – споделя за голямата си страст новият шеф на НАП.

Оттук можете да видите блестящото представяне на Румен Спецов по време на бодибилдинг състезание през 2016-а година – https://www.youtube.com/watch?v=VK86-KVLHdg&t=46s .

С голямата сила идва и голямата отговорност

Но въпреки успехите си на сцената и зад бюрото, на новия началник ще му се наложи да се справи, както с проверките на редица фирми, така и с проблемите в НАП от финансов, административен и политически характер. Да припомним, че преди две години се развихри огромен скандал с изтекли данни от НАП заради хакерска атака.

Тогавашният ръководител на агенцията – Галя Димитрова, бе в отпуска и от неин статус се разбра, че тя не можела да си прекъсне почивката, за да дойде веднага на работа. Освен това новината за размера на годишната ѝ заплата също разбуни духовете.

Госпожа Галя Димитрова.

Така Димитрова не само си спечели многобройни „почитатели“, но и едва ли вестта за освобождаването ѝ е трогнала мнозина. А как ще се справи новият ѝ заместник? Само времето ще покаже…