Съботно-неделните предложения – на гости на Павловци, Павлини и Павел баня

В съботния ден, на 6-и ноември отбелязваме Архангелова задушница. Освен това на този ден православната църква почита паметта на Св. Павел Константинополски, на Св. Клавдия и на епископ Лука Тавроменийски.

 

Празнуват всички, носещи името Павел, Павлина и Павлета, Клавдия и Лука. Освен да честитим на именниците, можем да посетим и едно колоритно място, сякаш само за хора с празничен дух.

Павел баня

Павел баня е град близо до язовир „Копринка“, на 20-25 км от Казанлък. Основан е след Освобождението, от преселници от съседното село Турия. Първоначално е село, което се развива благодарение на националното богатство – минералната вода. От 10 ноември 1978 г. е със статут на град. В него има богат избор от спа хотели, от семейни квартири и къщи за гости.

Но бъдете внимателни – преди да се потопите в някой от басейните, консултирайте се с медицинско лице – в хотелите работят специалисти, така че няма да имате никакъв проблем да научите колко време е подходящо да стоите във водата и какви упражнения да правите. Минералната вода в Павел баня е подходяща за лечение на заболяванията на гръбначния стълб, на дегенеративните заболявания и на различни травми като счупвания, изкълчвания, навяхвания.

Но ако нямате никакви оплаквания, нуждаещи се от вълшебната минерална вода, не пропускайте интересни обекти около Павел баня, които си струва да бъдат посетени.

Радучева къща

Радучевата къща.

Радучевата къща се намира в село Габарево, до Павел баня. Това е частен музей, посветен на каракачанския бит и култура, който е подреден в къщата на Стефан Радучев, укривал Левски. Къщата е oбявена за паметник на културата. Днес първият етаж е превърнат в ресторант с местна кухня, а на втория е разгърнатата експозиция на каракачанския бит.

Природната забележителност пиростия

Пиростията някога е била задължителен елемент от покъщнината. Представлявала е трикрака метална поставка (или скара), която се е слагала в огнището, а върху нея се нареждали съдове за готвене. Думата произлиза от гръцката „пиростия“ и е била символ на общуването с боговете. Смятало се, че с помощта на пиростията делфийският оракул тълкува волята на Аполон. Южно от Павел баня може да видите пиростия, но от камък. Това е местната природна забележителност – тя представлява структура от три големи изправени камъка и един, който лежи върху тях – именно под формата на пиростия. В легналия камък се задържа вода и според местните тя е с лечебни свойства.

Гората Елака

Гората Елака.

Гората Елака се намира на 500 м западно от село Габарево, което от своя страна се намира на 6 km северозападно от Павел баня. Гората, която е малко над 80-годишна, е с елша, ясен и крехка върба, с обширни открити пространства. В нея през 1994–1995 г. за последен път в България е наблюдавана орхидеята липарис, която се смята за вече изчезнала от страната ни.

Камен Донев за силата на словото

Ако пък през уикенда, предпочитате да не пътувате много надалеч, то не пропускайте моноспектакъла на Камен Донев – „Лекция 3. Възгледите на един учител за силата на словото“. Спектакълът ще може да се види на 6-и и 7-и ноември в Зала 1 на НДК от 20.00 часа. Първата му лекция бе посветена на народното творчество. Тя се игра повече от 12 години над 500 пъти и бе с въодушевяващото послание, че в народното творчество никой не иска да развали направеното, а обратното – иска да го направи по-хубаво. Освен това народното творчество – песните и танците – помагат за справянето с житейските несгоди, със стреса, със самотата и с проблемите на двигателно-опорния апарат. Втората му лекция бе посветена на всеобщата просвета. В нея Донев танцува  английски валсове, грузински танци, диско, суинг, пя и ария от Риголето. А какво ни готви за силата на словото, можем само да гадаем.

Как ще ни стигнат американците

През уикенда – на 6-и ноември от 10.00 часа до 7-ми ноември в 23.00 часа може да гледате онлайн концерта на Националния фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ“. Той ще ви отговори на питане, което напомня за емблематичния въпрос на Тодор Колев – „Как ще ги стигнем американците“. Този път гатанката е „Как ще ни стигнат американците?“. Събитието е заснето от „БЪЛГАРЕ“ ТВ  и е със специалното участие на хумориста Крум Крумов.