Съботно-неделните предложения – Куклен и нощен театър

В събота, на 20-и ноември, УНИЦЕФ отбелязва Световния ден на децата. Затова и предложенията ни за уикенда са насочени към най-малките.

Красавицата и звярът

Сцена от „Красавицата и звярът“.

И в двата почивни дни (на 20-и и 21-и ноември) от 11.00 часа в кукления театър на ул. „Гурко“ 14 може да гледате драматизацията на популярната приказка „Красавицата и звярът“. Тя е дело на Димитър Иванов, режисьор е Елица Петкова. В класическата приказка за истинската любов ще разберете, че всичко тръгва от поредица от грешки – лоша подготовка за посрещане на буря, кражба, бягство. Всичко това помага на красивата Бел да стигне до прозрението каква е истината за човека. Тя може да се опише в едно изречение – истинската любов, често неочаквана, странна и неразбираема, може да направи дори от най-страшния звяр нормално човешко същество.

Принцесите и змеят

Сцена от „Принцесите и змеят“.

Ако пък историята за „Красавицата и звярът“ ви е позната, то заложете на по-нетрадиционен сюжет. Отново от 11.00 часа, но в кукления театър на бул. „Янко Сакъзов“ 19 имате възможност да видите сценичната версия на приказката „Принцесите и змеят“, дело на дългогодишния директор на кукления театър Кирякос Аргиропулос.

За разлика от романтичната история за красавицата и звяра тук случаят е по-злободневен. Змеят си търси съпруга, като прави прецизен подбор – първата била капризна и заради това я изял, втората ревяла неутешимо и също не била по вкуса му, третата била сгодена и така… до четвъртата. Тя, в някаква степен, отговаряла на критериите му. Но дали тя се оказала щастливката, ще разберете, след като гледате спектакъла.

Нощ на театрите в Плевен

Ако в съботния ден сте в Плевен, то и там имате възможност да посетите куклен театър. На сцената на ДКТ „Иван Радоев“ от 10.00 часа поставят „Безценното камъче“ на режисьорката Ива Николова, а от 12.00 часа „Грозното пате“ по известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен в интерпретацията на Дориана Гълъбова.

Опашката

Владимир Карамазов в сцена от „Опашката“.

За по-големите също е помислено – в рамките на инициативата „Нощ на театрите“ от 19.00 часа, отново на сцената на плевенския театър, те могат да гледат постановката по романа на Захари Карабашлиев „Опашката“, режисирана от Явор Гърдев.

В главните роли ще видите звездните актьори Владимир Карамазов, Надя Керанова, Михаил Билалов, Екатерина Стоянова, Бориса Сарафова, Красимира Кузманова. А от 22.00 часа, за да си съответства напълно на името на инициативата, организаторите на „Нощ на театрите“ са ви подготвили „Човекът от Подолск“ на съвременния руски драматург Дмитрий Данилов. Режисьор е Васил Василев – директорът на Плевенския театър, който с участието на актьорите Антъни Пенев, Адриан Филипов, Иван-Александър Дойчев, Сергей Константинов, Диана Ханджиева, има намерение да провокира зрителя да се замисли дали е способен да открива красивото около себе си. А ако се окаже, че е загубил тази способност, то най-добре е по-често да започне да ходи на театър. „Нощ на театрите“ дава шанс за наваксване с всичките си събития – специално за 20-и ноември те са близо 70. За часа и мястото им по-подробно може да се инфомирате на сайта на инициативата. След толкова наситен театрален маратон едва ли в неделния ден ще имате желание да посещавате културни събития. Така, пред малкия екран, в домашна обстановка достойно ще отбележите Световния ден на телевизията, който от 1996 г. ООН отбелязва на всеки 21-и ноември.