Съботно-неделните предложения – икебана и балет

На 10 октомври отбелязваме Световния ден за психично здраве, за това и предложенията ни за уикенда са тематични.

 

 

1. Демонстрация на композиция икебана

За да сте в добро психично здраве, е важно да сте в хармония със себе си. „И с небето и земята“ – ще допълнят японците, върху чиято философия ще имаме възможност да се замислим по-сериозно тези дни, когато у нас се провеждат традиционните Дни на японската култура. През почивните дни ще може да разгледате в зала „София“ на Столичната библиотека изложбите „Икебана – символ на щастие и хармония“ и „Хайга – Eсенни прeлюди“, дело на Българския хайку съюз. В събота от 11.00 часа ще се проведе специална демонстрация за изработване на икебана – японското изкуство за подреждане на живи цветя, символ на щастие и хармония. По време на демонстрацията гостите ще могат да научат любопитни неща за вековните традиции и философията на японците и, включвайки се в специален уъркшоп, ще могат с помощта на учители – японци да изработят своята първа икебана композиция.

 

2. Wizz Air София маратон – 37-мо издание

Сред трите важни принципа за добра психическа устойчивост, които всички знаем, но често забравяме, са: 1. Не се оплаквайте. 2. Бъдете мотивирани. 3. Празнувайте успеха на другите като свой собствен. Най-добре може да упражните тези принципи, като се включите в 37-мото издание на Wizz Air София маратон, който е тази неделя (11 октомври) и започва от 9.30 часа на площад „Батенберг“, пред Националната художествена галерия. Като се присъедините към него, няма да се оплаквате, че в града няма условия, да се движите. А като видите силните участници, ще сте мотивирани да се готвите още от следващата седмица за следващия маратон догодина. Сред силните имена са Джонатан Майо от Кения, който има личен резултат от 2.04 ч., а полумаратон е бягал под час – за 59:02 минути. Друг известен кениец е Дънкан Коеч, също с „гросмайсторски“ личен рекорд от 2.07 часа. Ще участват румънецът Виктор Челокой, както и представителите на мароканската школа Мохамед Хаджи, Тарик Бамааруф, Юсеф Сбаи и Редуан Нуини. Ще има и силно етиопско присъствие в лицето на Кебеде Уами. По софийските улици и булеварди ще профучат като хали и няколко известни в маратоните дами – японката Харука Яматучи, кенийките Джебет Наом и Синтия Косгей, украинката Виктория Хапилина, както и етиопката Тежиту Сиюм. Накрая, като разберете победителите, ще може основателно да ги поздравите и да отпразнувате успеха им като свой.

 

3. Фестивал „Здравей, Здраве“ в Стара Загора

Ако имате път към Стара Загора – града на поетите и липите, то не пропускайте в събота (10 октомври) фестивала „Здравей, Здраве“, който ще се състои на открито. Започва от 9.30 часа и завършва в 20.00 часа на Античния форум и Античната улица. Както става ясно от името му, целта на лекторите на фестивала е да ви напомнят да се погрижите за себе си, да пречистите тялото, мислите и емоциите си, да развиете заложбите си и активно да спортувате. Те ще ви запознаят с естествените начини, по които може да възстановите здравето си, така че да предотвратите различни заболявания. Сред лекторите ще чуете профeсора по електрофизика Жеко Ганев, с основен принос за използването на озона при измерването на замърсителите на околната среда. Последната лекция ще бъде изнесена от известния преподавател по физика Теодоси Теодосиев, като премиерно ще бъде представен и документалният филм за него „Формулата на ТЕО“. В рамките на събитието ще се срещнете с производители на здравословни храни и добавки, с треньори, демонстриращи лечебни двигателни техники – все неща, които малко или много се отразяват на психичното здраве. Ще има и обособен Детски кът с разнообразна програма и различни дейности за най-малките. По продължението на Античната улица ще има базар със здравословни стоки и продукти. Ще има и специална зона за различни видове йога и медитации. Организаторите на фестивала са предвидили и музикални паузи – ще чуете любителски колективи при читалище „Родина – 1860“, детски танцов състав „Загорци“, вокална студия „Усмивки“ и детско-юношеския народен хор Жарава.

 

4. Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна

Ако през уикенда сте в морската столица Варна, ще имате възможност да посетите Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. На входа на Морската градина във Варна ще има екран и близо 200 стола за зрителите. Организатори на фестивала са Българският червен кръст – Варна, а партньор е Медицинският университет в града. Заради извънредната обстановка предвидените дискусии с лектори, като журналистите Георги Тошев и Горан Благоев, психиатърът Цветеслава Гълъбова и писателят Димитър Недков, ще се проведат онлайн.

 

5. „Пепеляшка“ – балет за деца в Софийската опера и балет

Смехът и любовта също се отразяват благотворно на психичното здраве. Ето защо възползвайте се от възможността да заведете децата на балета „Пепеляшка“ в събота. Той е по музика на Сергей Прокофиев и се играе в Софийската опера и балет, на малката сцена, от 16.00 часа. Всяко момиче мечтае да обуе вълшебни пантофки, да стане принцеса и да танцува с приказен принц. Балетната трупа на Софийската опера въвежда публиката си във вълшебството, в което има и много комични моменти, заради които и момиченца, и момченца, а дори и техните родители се заливат от смях. Мащехата и сестрите на Пепеляшка са като извадени от виц с недодяланите си опити да пленят сърцето на принца и публиката напълно забравя за лошите им намерения. „Това е една история за силата на любовта, която ще ви накара да заобичате балета. Предупреждаваме ви – тази любов е за цял живот“ – признава хореографката и режисьорката Риолина Топалова. Това предупреждение почива на дългогодишен опит – от Софийската опера и балет са наясно какво ви казват – тези дни те откриха новия си сезон, с който отбелязват 130 години от създаването на Софийската опера.

 

Така че с основание имате право да празнувате не само този уикенд, а и през целия сезон, и припявайки си оперни арии безгрижно да посрещнете новата седмица.