Преди и сега: 9 класически костюми за Хелоуин

Костюмите за Хелоуин, както и самата традиция, са се развивали през годините. Докато част от тях – на медицинските сестри, вещиците, котките – са станали по секси, други, като тези на клоуните, са станали още по-злокобни. Разказваме ви как са се променили през годините девет от класическите хелоуински костюми.

 

1. Мини Маус не винаги е била толкова сладка

Преди повече от 90 години костюмите на възлюбената на Мики Маус са били всичко друго, но не и симпатични или магически. Вместо семплата червена рокля на бели точици и черните миши уши, към комплекта били добавяни не само зловещи грамадни ръце и крака, но и кошмарна маска.

Днес, разбира се, костюмите на Мини Маус са достатъчно еволюирали, за да стоят сладко и красиво, особено на малките деца. Те включват култовата рокля на Мини и комплект уши, обикновено прикрепени към диадема.

 

2. Спайдър-мен е по-популярен от преди

Манията на децата да се обличат като любимите си супергерои датира още от 50-те години на ХХ в., но днешните костюми са по-детайлни от предшествениците си. Освен това повечето от тях вече се изработват от материали като спандекс и ликра, което ги прави по-удобни за носене.

Но това, което наистина грабва веднага вниманието, са безбройните придружаващи ги гаджети. Например костюм на Спайдър-мен, включващ механизъм за изстрелване на паяжини и залепващи се ръкавици, може да струва от порядъка на 300 долара.

 

3. Каубоят – костюм в последната минута

Почти всяка година поне един човек се облича като типичния герой от Дивия запад. В миналото, обаче, повечето костюми не били купувани от магазина или през интернет, а се шиели в домашни условия. Именно в сложността на ръчната им изработка е заложена цялата красота.

В наши дни каубоите си остават все така популярни, но вече се възприемат като вариант в последната минута. Достатъчно е да си сложите подходяща шапка, да разкопчаете горното копче на някоя риза, да нахлузите чифт джинси и вече сте готови за хелоуинското парти.

 

4. Призраците не са това, което бяха

Духовете винаги са били част от Хелоуин, затова е логично, да са сред от най-предпочитаните костюми за нощта на Вси Светии. В миналото било нужно само да се изрежат две дупки върху бял чаршаф и voila – вече сте подготвени за „беля или лакомство“. Но в наши дни идеята за хелоуинския призрак доста се е видоизменила.

Освен заместването на класическия бял чаршаф и оковите с къса, сексапилна рокличка, мнозина използват идеята за „социалния дух“. Това е човек, който никога не прочита и не отговаря на съобщенията ви в социалните мрежи (както се вижда на снимката).

 

5. Вещицата – 180-градусова промяна

Магьосницата е другият култов хелоуински персонаж, чиято популярност се заражда по времето на Лова на вещици. Преди се считало, че костюмът трябва да бъде изцяло черен и да включва островърхата класическа шапка. Нещата, обаче, леко се променят след екранизацията на „Магьосникът от Оз“ през 1939 година. Злата вещица от Запада се превръща в новия еталон за вещерския лик – острият сбръчкан нос, зеленикавата кожа и залепената брадавица стават част от задължителните аксесоари.

Днес костюмът на една вещица също включва метлата, черната рокля и островърхата шапка, но изглежда значително по-секси…

 

6. Клоунът е новото лице на ужаса

Първоначалната идея за палячовците била те да са забавни образи, които да разсмиват хората. Затова не е чудно, че в миналото на човек му били нужни само грим, червен нос и големи дрехи, за да е готов за Хелоуин.

Но благодарение на бестселъра на Стивън Кинг „То“ и последвалите го екранизации, сега клоунът се счита за едно от превъплъщенията на злото. Въпреки че в наши дни някои хора предпочитат да се маскират като дружелюбен палячо, клоунофобията продължава да е често срещана.

 

7. Медицинската сестра – новото „секси“

В интерес на истината, не всички искат да бъдат страшни на Хелоуин, затова някои хора избират и варианта да се маскират в духа на любимата им професия, например като доктор или медицинска сестра. Затова не е изненадващо, че в миналото костюмът на медицинското лице включвал всичките необходими дрехи и аксесоари.

Днес, обаче, първообразът на хелоуинската медицинска сестра е доста опростен и по-секси, подобно на вещерския…

 

8. Котката била цялостен костюм

Онзи, който искал да се предреши като любимия на мнозина домашен любимец, трябвало да се постарае доста за костюма си. Той покривал цялото тяло, включвал уши и опашка и завършвал с чифт нарисувани мустаци.

Сега е достатъчно да разполагате с чифт котешки уши и вече сте котката на празненството; излишно е да споменаваме, че и тази визия изглежда доста по-привлекателно и провакативно в сравнение с миналото…

 

9. Домашните срещу хиперреалистичните маски

Преди един век не всичко е можело да бъде купено от магазина, затова хората най-често сами изработвали костюмите си за Хелоуин в домашни условия. Маските, например, се майсторели от хартиени пликове, чаршафи, дърво, платове и други подръчни материали.

Сега – благодарение на напредналата технология – маските изглеждат не само професионални, но и хиперреалистични. Въпреки че човек вече може да се маскира като политик, любим идол или зловещо чудовище, къде отиде класическият чар на ръчния труд и въображението…