5 живописни селца близо до Париж

Малки спретнати къщурки, стари фонтани, красиви църкви, магическа природа и средновековна атмосфера – френските села винаги са били любима дестинация и вдъхновение за редица известни художници, музиканти, режисьори и звезди – чуждестранни или местни. Разказваме ви за 5 живописни селца, намиращи се на 2 часа път с кола от Париж, които задължително трябва да добавите в списъка си.

 

 

1. Живерни, Нормандия

Къщата-музей на Клод Моне.

Ако името на селцето ви звучи познато, това е защото известният френски импресионист Клод Моне прекарва последните години от живота си в него. Живерни ще очарова всекиго със спокойствието и вълшебната си природа, които художникът включва в своите картини. Освен да се насладят на богатството на местната флора и фауна, посетителите могат да се отбият до дома на Клод Моне, сега действащ музей, и да разгледат прилежащите парк и езеро.

2. Жербероа, О дьо Франс

Със своите павирани улички и къщи в средновековен стил, Жербероа е едно от най-красивите и обичани села във Франция. То е най-посещавано през първата неделя на юни, когато се отбелязва празникът на розата. Негов инициатор е френският художник-постимпресионист Анри-Ежен Льо Сидане, а сред другите известни личности, живели в селото, са композиторът от късния Ренесанс Есташ Дю Корроа и драматургът Жан Тардьо. Впрочем, по красота, градините и парковете на Жербероа по нищо не отстъпват на тези в Живерни.

3. Вернон, Нормандия

Старата мелница във Вернон.

Само на 6 км от Жиберни се намира китното селце Вернон, разположено на река Сена. То не спира да привлича туристите със своята средновековна архитектура, бароковият дворец Бизи, прекрасните градини и интересните си магазинчета. Най-известната забележителност на Вернон е Старата мелница, датираща от XVI век. Затова не пропускайте шанса си да се полюбувате на красотата на това населеното място, който сякаш ви потапя в атмосферата на готически роман.

4. Шеврьоз, Ил дьо Франс

Селото е известно най-вече с няколкото си очарователни замъка като най-известният сред тях е Шато дьо ла Мадлен. Той оцелява по време на Стогодишната война и по-късно е укрепен и реставриран от именития френски трагедиограф от епохата на Зрелия класицизъм Жан Расин. Но освен замъците си, Шеврьоз ще ви впечатли с красивата си архитектура, спокойствието и множеството малки мостчета и природни паркове.

5. Провен, Ил дьо Франс

На 100 км източно от Париж е разположено средновековното живописно селце Провен, което е включено и в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Провен е известно и с първокачествената си вълна, и с отглеждането на червени рози, донесени от Светите земи по времето на кръстоносните походи. Любопитно е да се спомене, че Едмънд Гърбавия – първи граф и основател на Ланкастърската династия – избира именно червената роза за символ на Ланкастърите, заради посещението си в Провен. След края на Войната на розите тя се превръща в символ на Тюдорите, обединявайки се с бялата роза на рода Йорк.