С поглед към Монблан – три съботно-неделни предложения

Първите Зимни олимпийски игри се откриват на 25 януари 1924 г. в подножието на връх Монблан в Шамони, Франция. 96 години по-късно ви предлагаме да отбележете това паметно събитие с трите основни предпоставки за олимпийско злато в алпийската ски дисциплина за спускане: домашно приготвена супа, тайните на добрите треньори и мотивираща музика за преодоляване на режещи ветрове и дебели преспи.

 

Най-добра домашна супа

В съботния ден се организира конкурс за най-добра традиционна домашна супа. Той започва от 12.00 часа на Женския пазар в София. Конкуренцията е голяма – за майстори претендират Катрин от Плевен, която ще ви представи вкусна супа от позабравената бобова култура папуда, Елена Николова от Варна, която ще ви покаже как се забърква куркудена чорба, и Ангел от Копривщица, обявен за „Кулинарен историк“. Той ще се състезава с чорба от черна кокошка, приготвена по автентичната рецепта на хажи Генчо от повестта „Българи от старо време“.

 

Фестивал „Намереното поколение“

В НДК уикендът обещава да е много иновативен. В рамките на националния научно-образователен фестивал, който ще се проведе под надслов „Намереното поколение“, ще бъдете запознати с най-новите методи на преподаване. Те ще ви бъдат демонстрирани от професионалисти, работещи в сферата на образованието. Сред участниците, изнасящи лекции, ще са Никола Каравасилев, ръководител на националния отбор по астрономия и астрофизика, който подготвя ученици за Международния турнир на младите физици. Организаторите на фестивала са поканили и златния физик на България – Теодосий Теодосиев, чиято лекция е на тема „Система за формиране на силов интелект“. В съботния следобед няма да липсват провокации – преподавателката Мариела Станчева ще ви представи „Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математика“. Целта на фестивала, който е ориентиран не само към учителите и родителите, но и към всички любознателни деца и младежи, е да демонстрира доказани методи в обучението. Предвидено е да се говори и за някои предизвикателства в преподаването – като например комуникацията с деца и младежи с увреден слух.

 

Зимни музикални вечери в Пазарджик

А ако в събота и неделя имате път към Пазарджик, не пропускайте международния фестивал „Зимни музикални вечери – проф. Иван Спасов“. Първия ден може да го посветите на патрона на фестивала, чиито творби са отличени на авторитетни български и международни форуми, сред които „Трибуна на композитора – ЮНЕСКО“ и „Международната академия за изкуства в Париж“. Неговата малка пиеса във фолклорен стил ще бъде изпълнена от 18.30 часа в зала „Маестро Георги Атанасов“, която се намира в сградата на общината в центъра на града. В неделя, на вечерния концерт от 18.30 часа, може да чуете китайския пианист Ян Фанг, който ще изсвири концерт за пиано № 1 от Чайковски. Не пропускайте и домакините  – симфоничният оркестър на Пазарджик,  който под диригентството на Юри Медяник от Русия ще изпълни Симфония № 4 на Лудвиг ван Бетовен.