Porsche Turbo Macan – компактен и бърз!

Най-вероятно това е последното Porschе Turbo Macan с 3.0-литров V6 бензинов мотор, притежаващ 440 к.с. и невероятен звук. Следващото поколение на модела ще бъде с електрическо задвижване, като платформата, наречена PPE (Premium Platform Electric), се разработва съвместно с Audi.

Тук историята се повтаря – Macan е базиран на предишното Q5. От Porsche обаче са спестили двойното задвижване – Quattro не било достатъчно добро. Вместо него Porsche-то е базирано на 7-степенната автоматична трансмисия на марката. Става дума за SUV с пътно поведение на състезателна кола.

И действително Macan е сред най-добрите SUV-ове на пазара. Отвън размерите му са близки до Q5 (не чак толкова голям като Cayenne), а отвътре е много комфортен; теглото му е под 2 тона. Впрочем още след първите метри си проличава, че техниката е скъпа и модерна. Ако не e високата позиция на седене, може да забравите за задната седалка и да се почувствате като в спортен автомобил – включително и със свръхзавиването. Още повече, че управлението просто няма как да бъде по-директно и прецизно.

Колата е идеална за градски условия – с отлично удобство и достатъчно резерви от мощност за всяка една ситуация на пътя. Разходът на гориво е около 15 л. на 100 километра. Ускорението от 0-100 става за 4.3 секунди, от 0-200 за по-малко от 16 секунди, а максималната скорост надхвърля 270 км/час. Автомобилът определено е много детайлен, но изисква скъпа и капризна поддръжка. Цената на един Тurbo Macan върви около 185 хил. лева.