Родолюбие: Да построиш собственоръчно паметник на Христо Ботев

Въпреки целия световен хаос, причинен от здравна криза, политически игри и финансови вълнения, доброто и чудесата не са престанали да съществуват. Добродетелите като любовта, надеждата, вярата, благородството, състраданието, скромността, съчувствието и родолюбието продължават да въртят Земята. Такъв пример дава и 28-годишният наш сънародник от село Цалапица, който идеално олицетворява тези ценности. Ето каква бе неговата неотдавнашна благородна инициатива:

 

Йордан Гълъбов – макар и толкова млад – има голямо сърце и наистина може да бъде наречен модерен будител. С лични средства родолюбецът украсява своето село Цалапица (Пловдивска област) – с паметник на великия писател и революционер Христо Ботев.

Новоизграденият паметник на Христо Ботев.

Но поемайки по пътя към целта – изграждането на монумента, не му било хич лесно. Трудната част включвала намирането на необходимите материали и прецизното изчисляване на размерите: „Не исках да е просто плоча, поставена ей така: търсих точно определени параметри…“ – разказва целеустременият младеж.

Кметството на село Цалапица.

Най-накрая – след три месеца – патриотичното дело е доведено до край. Освен Йордан, в инициативата взимат участие и кметът на селото, Ивайло Данаилов и няколко работници от Цалапица.

Йордан Гълъбов до паметника му на Христо Ботев.

Няма и грам политическа намеса: просто с кмета сме приятели от деца, израснахме заедно. Затова и се радвам, че днес помага с каквото може, за да осъществя мечтите си. Не става дума за пари. Сам платих всичко – те ми помогнаха с физическата работа, за което съм безкрайно благодарен.“ – подчертава Гълъбов.

Кръстът в село Цалапица.

Двадесет и осем годишният ни сънародник е ярък пример, че всеки от нас може да допринесе, с каквото може. Но също така е и много важно да не забравяме, че можем да бъдем и по-добри, и по-щедри, пазейки някои от най-ценните добродетели, като уважението, безкористността и родолюбието.

Всеки наш български герой, дал живота си, за да се наречем свободни, заслужава да му се отдаде почит. Трябва да се помни какво са направили за нас, за да се гордеем и вдъхновяваме!“ – допълва гордият българин.