Перлите са от любов

В новия 61-и брой на списание Banker Special социалният психолог и психотерапевт Ирена Соколова разкрива тайните на перлите. Тук на вашето внимание препечатваме цялата статия.

 

Свикваме да успокояваме всяка нужда и желание, напрежение или неудовлетворение в нас с нещо добавено отвън, с притежание, с нечие присъствие, а дори не съзнаваме колко много ни е дадено и колко много можем ние самите.

Ние успяваме като перлите!

Красив и интересен е светът около нас! Толкова цвят, звуци, емоции и изобилие ни заобикалят, че сякаш сетивата ни са заситени от всичко външно и не ни остава време да погледнем навътре в себе си.

За да се създаде и оформи една перла, е нужна почти година. От песъчинка или парченце твърда материя, попаднала в тялото на мидата, започва да се оформя малка седефена топчица.

Мидата се движи, отваря и затваря и опитва да изхвърли болезнения дразнител, нараняващ нежното й тяло, но стремейки се да намали болката, тя обвива все повече и повече песъчинката с твърд и предпазващ я фин, изумително блестящ седеф.

Болката превръща мидата в боец! Колкото по-дълго я нараняват, толкова повече тя покорява и облагородява дразнителя с любов и твърдост, надвивайки страданието и създавайки изумителна красота.

Така се раждат перлите!

Перлата е облагородената болка. Обвивайки се постепенно с твърдия седеф, перлата се превръща в красота, успех и престиж. Превръща се в ценност, жадна за внимание и любов, но самата тя е надделяла любов, иначе болката би я убила.

И ние правим така! Болката идва в нас и разбърква живота ни. Наранява ни и понякога ни смазва, оставяйки ни без дъх, сякаш за да ни каже: „Дишай повече, движи се, действай, бори се…“

Да действаме! Това е единственото, което трябва да направим, когато сме наранени или се раздираме отвътре.

Да предприемаме стъпки за справяне и да правим нови неща. Така не позволяваме на болката да се продължи и задълбочи в страдание, а я извеждаме в по-висше преживяване, превръщайки я в сила, дързост и мощ.

Осъзнато и с постоянство трансформираме себе си от жертва в победител.

А тя, болката, вече се обвива в слоеве предприети действия и важни осъзнавания, като вече не дразни, а ни стимулира да постигнем успех. Появяват се седефени искри любов.

От болка към успех!

Това е кредото на перлите, а те са съвършени – нежни, силни и блестящи…

Ние раждаме нашите постижения – перли, събирайки сили, за да надмогнем трудностите. Вземаме изпити и дипломи.

Печелим пари, битки, конкурси, работни позиции. Отглеждаме деца. Постигаме, изобретяваме, превъзмогваме болести, сътворяваме – и така нижем своите отгледани перли на наниза живот.

 

През колкото повече трудности сме минали, толкова повече перли сме нанизали.

И си струва да се гордеем, когато болките и проблемите, които сме мислили за неразрешими, вече ги виждаме по нов начин. Виждаме ги просто като житейски предизвикателства, а предизвикателствата изискват само малко усилие, за да ги превърнем в победи. В перли.

Завършени, съвършени и силни, магично привлекателни и… достатъчни!

Перли от любов!

Визитка

Ирена Соколова е социален психолог и психотерапевт. Тя е групов консултант и корпоративен обучител по личностно израстване; специалист при работата с тревожност и панически атаки, стрес и поведенчески трудности в общуването и адаптацията.

Лектор е на Националния център за повишаване на квалификацията към МОН и на Постоянната академия за наука и иновации в образованието към СБУ;

Член е на българското дружество по психодрама и групова терапия. Завършила е психология, психотерапия, управление и администрация.

Народен представител е в 41, 42, 43-то Народно събрание. Тя е областен управител в два мандата, участник е в 25-ата Национална антарктическа експедиция и е член на Български антарктически институт.

За контакти тел. 0884800254