Рисунката на наш сънародник ще обиколи Космоса

След божествения глас на Валя Балканска, сега честта се пада на плевенчанина Никола Кацарски.

 

 

Дванадесетгодишното момче е сред големите победители в конкурса на Европейската космическа асоциация по изобразително изкуство, по информация на Pleven News. Тази година темата бе „Моето любимо място на планетата Земя“.

Победителят с творбата-победител.

Седмокласникът Никола и други пъти е ставал носител на престижни награди от наши и международни конкурси по рисуване. Като неотдавна даже успява да се класира в топ 10 на най-даровитите деца в света според ежегодна класация на училище по изкуствата в Бангладеш.

Никола Кацарски на 9-годишна възраст.

То не е точно рисунка, а приложно изкуство, с пластене на вълна, с жива вълна е изобразен пейзаж с овце, слънчогледи, с топли цветове. Даже датският астронавт Андреас Моргенсен (командирът на шестмесечната мисия на станцията) ще разпечата и подпише моята творба и ще ѝ направи фотосесия как лети в Космоса.” – споделя развълнуваният наш сънародник.

Андреас Моргенсен .

Главна цел на конкурса бе да дарим астронавтите, които са далеч от земята, с едно наистина топло чувство – усещане, че не са чак толкова далеч от своя дом – че не са сами, а ние да им покажем, че ги подкрепяме.“ – допълва Никола.

Любопитно е да се спомене, че най-добрите картини, включително и паното на Никола, няма да достигнат в буквалния смисъл до екипажа на Международната космическа станция, за когото са предназначени, а по електронен път.