Решено е: Драгалевският лифт ще бъде възстановен

След като Столична община спечели делото срещу дружеството „Въжени линии“ преди няколко дни:

 

 

Върховният административен съд (ВАС) потвърди определение на Административен съд – София град (АССГ), с което е приел, че е законосъобразна заповедта на главния архитект на София, с която на „Въжени линии“ ЕАД е наредено да извърши ремонтни и възстановителни дейности за поправяне и заздравяване, и привеждане в съответствие с изискванията на „Двуседалков открит лифт „Драгалевци“.

Това се разбра чрез публикуваното окончателно решение на съда, взето на 28-ми ноември.

В интерес на истината, решението на Административния съд бе обжалвано от дружеството „Въжени линии“ (собственост на „Витоша ски“) пред ВАС. Освен възстановяването на лифта, „Въжени линии“ ще трябва да плати на Столична община общо 100 лв. разноски по делото.

Вестта бе споделена и във Facebook от бившия столичен кмет Йорданка Фандъкова: „Спечелихме тази дълга съдебна битка, която отне повече от 2 години и половина…“.

По думите ѝ възстановяването може да започне до няколко месеца.

Наистина добра новина за софиянци и гостите на града, тъй като лифтът, открит през 1956 г., бе изведен от експлоатация преди шест години поради напреднала амортизация.

Сегашното състояние на лифта.

Да припомним, че до съдебният казус се стигна след като през април 2021-а главният архитект на София, Здравко Здравков, поиска да се използва съществуващото трасе, докато от фирмата собственик „Витоша ски“ поиска цялостна реконструкция.