Pumpkin Spice Latte в 6 интересни факта

Ето, че есента е вече тук, а с нея и нейните вкусни и уникални специалитети, предлагани в кафетериите. Най-известният сред тях навярно е Пъмпкин Спай Латето (Pumpkin Spice Latte, Подправено Тиквено Лате), чийто създател Starbucks въвежда този нов есенен тренд навсякъде по света. По този случай сме ви приготвили 6 непознати и интересни факта за култовата гореща напитка.

 

Не е лъжа, че краят на септември и целят октомври се считат за сезона на тиквите: печени, с мед, в печива, под формата на крем супи или в ароматни свещички. Затова не е чудно, че ароматът и вкусът на есенния зеленчук е вездесъщ. Поради тази причина от Starbucks споделиха 6 интересни факта в личната си Instagram страница, свързани със знаковото им питие Пъмпкин Спай Лате (ПСЛ).

А ето кои са те:

 

1. Кога ПСЛ се появява за първи път?

Горещата и вкусна напитка е разработена през 2003-а в централния офис на Starbucks в град Сиатъл, щата Вашингтон.

2. Каква е тайната на вкусната формула?

Баристите, участващи в разработката на неустоимата формула, лично пробвали да ядат тиквени пайове докато се подкрепяли с чаша приятно еспресо. По този начин успяват да намерят идеалната хармония между тиквата, кафето и млякото.

3. Кое било първоначалното име на ПСЛ?

За добро или лошо, знаковото питие на Starbucks е щяло да се казва Fall Harvest Latte, което би се превело на български като „Реколтно Есенно Лате“.

4. В колко държави се предлага ПСЛ?

В близо 82 страни, където Starbucks има отворени клонове, човек може да си вземе незабравимото ПСЛ. В това число и България.

5. Колко хора са пили вече ПСЛ?

Според последните изчисления, само в Съединените американски щати до този момент покупката на ПСЛ надхвърля 600 млн. продадени напитки, като само за година броят им безпроблемно достига 20 милиона.

6. Кое е едно от имената, стоящи зад изобретяването на ПСЛ?

Името на въпросният човек е Питър Дюкс, който и до ден-днешен продължава вярно да работи в Starbucks като бариста.