Преименуват известна болница в чест на професор Александър Чирков

Близо две години след смъртта на бележития български лекар, ръководството на Министерството на здравеопазването взе решението видна столична болница да бъде кръстена на името на професор доктор Александър Чирков.

 

Това е УМБАЛ „Св. Екатерина“, намираща се на булевард „Пенчо Славейков“ № 52 в София. Болничното заведение е познато и като „Чирковата болница“, защото именно доктор Чирков участва в изграждането ѝ.

УМБАЛ „Св. Екатерина“.

Предложението е постъпило от инициативен комитет, в който участват пациенти, ученици, колеги и последователи на великия наш сънародник.  Според инициаторите, по този начин ще бъде почетени приносът и паметта на проф. Чирков, спасил не само живота и здравето на хиляди българи, но и създал българската школа в кардиохирургията и кардиологията.

Професор доктор Александър Асенов Чирков.

Да припомним, че през 1984 г. на Александър Чирков му е възложено да изгради модерна кардиохирургия в България. На 14-ти май 1986-а точно там е направена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа, а 8 години след това е създадена Катедра по сърдечно-съдова хирургия, чийто ръководител е именно роденият в град Лом бележит доктор.

Апропо, Александър Чирков е известен сред хората не само с голямото си златно сърце, но и с немалкия си професионален опит и мъдрост. Затова не е чудно, че кардиологът винаги е казвал приживе, че здравето си човек може да предпази, дори ако се пази достатъчно добре от завистта, отмъщението и страха.