Казусът „Полански“ все още няма край

По всичко изглежда, че Роман Полански май скоро няма да може да си намери мира. Още повече след като неотдавна от Прокуратурата на Съединените американски щати обявиха, че са напълно съгласни да публикуват засекретени досега материали по случая със Саманта Гейли.

 

Както вече писахме, през последните няколко години Роман Полански се превърна не само в персона нон грата в Съединените американски щати, но и в родна Франция.

Вляво: Саманта Гейли, вдясно: Роман Полански.

Преди няколко дни, по информация на Variety, Прокуратурата на САЩ, както вече казахме, се готви отново да преразгледа 45-годишното дело на кинорежисьора Роман Полански за изнасилването на малолетна американка. От институцията са обявили, че ще дадат гласност на материалите по него. Окръжният прокурор на Лос Анджелис Джордж Гаскон даже е дал съгласието си да бъдат публикувани неразкритите досега материали по случая.

Джордж Гаскон – oкръжният прокурор на Лос Анджелис.

Да припомним, че съдебното преследване срещу носителя на „Оскар“ започва още през далечната 1977 г., след твърдения, че той е принудил 13-годишната тогава фотомоделка Саманта Гейли да прави секс с него. Полански бе обвинен веднага по шест точки, включително за изнасилване с приемане на наркотици и полов акт с дете, ненавършило 14 години. Режисьорът от полско-еврейски произход призна вината си и в рамките на споразумението със съда се съгласи да се подложи на психиатрично изследване. Ала преди да бъде произнесена присъдата избяга, кино деецът избягва от САЩ в Европа, разбирайки, че съдията Лорънс Ритенбанд има намерение да отмени споразумението и да го вкара за продължителен срок в затвора. Оттогава Полански живее в чужбина.

Съдя Лорънс Ритенбанд.

Впоследствие се разбира, че някои от действията на съдя Ритенбанд по случая също не са били много чисти и праведни. Едно е сигурно – казусът „Полански“ все още не е напълно решен, като тепърва ще излизат още нови информация и улики. Интересно е, каква ще бъде последната дума на Темида.