Как правилно да подберем мезе за виното: 10 идеални съчетания

Можем ли да си организираме страхотно гастрономично пътешествие, без да излизаме от дома? Да, и това не е толкова трудно.

Може да си представите, че отивате в Испания, като приготвяте за вечеря пикантни морски миди и ги поднасяте с „Вердехо”. А  може би искате във Франция?

Тогава отличен избор ще е „Кот дю Рон” в съчетание с пилешки долни бутчета със сос барбекю. Отдавна си мечтаете за Гърция? Сгответе месо с кимион и пригответе бутилка „Синомавро”.

Пенливите вина (например Ламбурско, „Кава”, „Зект”, Шампанско, „Асти”) идеално си подхождат със солени мезета: хайвер, аншоа, суши, риба, птиче месо, пържени картофи.

Белите вина с пълно тяло („Вионие”, „Шардоне”, „Семийон”) – с меки сирена, зеленчуци, гъби, ядки, маринована риба, пилешко, пуешко, свинско.

Белите ароматни вина (например „Ризлинг”, „Мускат бял”, „Шенен блан”) – със свинско, бекон, пилешко, пържени зеленчуци, меки сирена.

Белите сухи вина (Токайско, „Мускат”, „Алиготе”, „Пино гри” – със зеленчуци, салати, пилешко и риба.

 

Средно плътните  червени вина (”Каберне фран”, „Гренаш”, „Мерло”, „Барбера”) – с всички пържени ястия от италианската и испанската кухни.

Розовите вина (например „Мерло розе”, „Пино нуар розе”) – с индийската, мароканската, средиземноморските кухни.

Пълноценните червени вина с плътно тяло („Бордо”, „Шираз”, „Малбек”, „Небиоло”) – с практически всички месни ястия.

Леките червени вина с рехаво тяло („Гаме”, „Пино нуар”) – с паста, сирена, хляб, пица, пилешко.

Десертните вина („Мадейра”, „Марсала”, „Чери”, „Портвайн”) – с плодове, десерти, меки сирена.

Има също така 5 универсални продукта, които могат да се съчетаят с най-различни вина – това са горчивият шоколад, дребните плодове (ягоди, малини, черни боровинки и къпини), кашуто или шамфъстъка, гроздето и, разбира се, сиренето. Освен това списъка могат да попълнят почти всички италиански ястия, а начело ще е една от най-известните салати родом от Италия – салатата „Капрезе”.

Това са общи препоръки, но няма да минем без конкретика, защото изтънченият вкус и аромат на едно или друго вино наистина е уникален. Подбрахме за вас 10 идеални съчетания на различни вина с понякога не толкова на подходящи пръв поглед ястия.

 „Пино нуар” + ястия с гъби

Практически всички ястия с гъби (трюфелите както винаги са на особена почит) отлично се съчетават с червени вина като „Пино нуар” и „Долчето” – леки, но същевременно с изразен вкус.

Шампанско + солени ястия

Повечето сухи пенливи вина като шампанското „Брют” и испанското „Кава” са леко сладникави. Това в съчетание със солени продукти ги прави по-изтънчени и по-изискани. Поднесете шампанското с хрупкава юфка удон например. Ще бъдете приятно изненадани.

„Шардоне” + морски дарове

Копринените бели вина, например калифорнийското, чилийското или австралийското „Шардоне”, са възхитителни с риба. В този случай отлично ще е съчетанието със сьомга и всякакви морски дарове с гъсти сосове.

„Каберне Совиньон” + сочно червено месо

Калифорнийските кабернета страхотно се съчетават със стекове и пържоли. Да не забравите да добавите към ястията малко лук и ситно нарязани зелени тревисти подправки.

„Совиньон Блан+ тръпчиви сосове

Лютите морски миди със салата от грейпфурт и рукола въпреки очакванията няма да потискат вкуса на „Совиньон Блан”, португалското „Виньо верде” или испанското „Вердехо”, а напротив – ще го подчертаят.

„Пино Гриджо” + леки рибни ястия

Леките ястия от морски дарове (например тарталетки с морски дарове) ще станат по-вкусни с деликатни бели вина като  италианските „Пино Гриджо” и „Арнеис” или френското „Шабли”.

„Малбек” + сладък сос барбекю

„Малбек”, „Шираз” и „Кот дю Рон” са силни и смели вина. Толкова, че дори сосът барбекю не може да потисне благородния им вкус. Така че смело поднасяйте тези вина с пилешки бутчета например, обилно залети с този сос.

„Москато дАсти” + плодови десерти

Умерено сладките пенливи вина като „Москато д’Асти” и „Асти спуманте” ще подчертаят вкуса на плодовите десерти. Опитайте ги например с италианска кростата – пита с плодове отгоре. Съветваме ви да започнете с медена кростата със смокини.

Сира + месо с кимион

Когато месото е приготвено със силни подправки като кимион, търсете червено вино с остър, силен аромат. Вашингтонската „Сира”, френското „Каберне Фран” и гръцкото „Синомавро” ще са чудесно допълнение към подобни ястия.

Вината на Стария свят + традиционните ястия

Продуктите и вината, които са „раснали” заедно векове наред, са идеално съчетание. Например практически всички тоскански рецепти са прекрасни в допълнение с тоскански вина. Папарделе (плоска паста с яйца) с телешко филе в съчетание с червено сухо вино „Кианти” ще е прекрасна вечеря.