Предстоящи френски изложения: Февруари-Март

James Tissot, Voyages en Méditerranée, Christian Louboutin… Това са само част от предстоящите изложения, които ще можете да видите във Франция, сезон 2020, с откриване през февруари и март.

 

 

Christian Louboutin: L’Exhibition[iste] au Palais de la Porte Dorée – от 25 февруари до 28 юли в Париж

Феновете на един от най-известните дизайнери на обувки – Кристиан Лубутен – ще имат уникалната възможност този февруари да видят някои от уникалните му модели в Le Palais de la Porte Dorée. Изложбеният център, намиращ се в 12 арондисман, посвещава изложба на този велик създател и безграничното му въображение. По-важните акценти ще са творческият му  процес, невижданите му досега модели обувки и примери от сътрудничеството му с талантливи звезди от ранга на Дейвид Линч и Бланка Ли. Не пропускайте да се потопите в един свят на красота, творчество и свобода.

Адрес: Palais de la Porte Dorée, 293 Avenue Daumesnil, 75012 Paris

Voyages en Méditerranée à l’Atelier des Lumières – от 28 февруари до 31 декември в Париж

Изложбата е посветена на пътешествия из Средиземноморието, на най-различни шедьоври, повече от 500 картини на Моне, Шагал, Реноар, Пикасо, Матис – от импресионизма до модернизма. Впрочем, освен картините, посетителите ще дообогатят изживяването си със 140 видеопроектора. Успоредно с изложбата ще бъде представено и изкуството на Ив Клайн, чиито творби, основно в синьо, ще допълнят морската тематика на изложбата. Не се чудете, докато се наслаждавате на картините, чуете познати мелодии – музиката на Вивалди ще ви държи в добро насторение.

Адрес:  Atelier des Lumières, 38 Rue Saint-Maur, 75011 Paris

Christo et Jeanne Claude – Paris! – от 18 март до 15 юни в Париж

През март Centre George Pompidou ще посвети изложба на известния и спорен български художник – Христо Явашев, познат  с псевдонима си „Кристо“, и неговия аколит (последовател) и бивша съпруга, Жан-Клод Дена дьо Гийебон. Първата част ще представляла работите на Кристо: кутиите, картините и магазините Store Fronts, вдъхновени от архитектурата на Ню Йорк, а втората – великото опаковане на парижкия мост „Пон Ньоф“ през 1985-а, документален филм на братята Мейзъл, посветен на него, както и следващите му грандиозни проекти. Единият от предстоящите е опаковането на Триумфалната арка през септември. Със сигурност ще научите нови и непознати неща за живота и творчеството му.

Адрес:  Centre Georges Pompidou, Place Georges-Pompidou, 75004 Paris

Folklore au Centre Pompidou-Metz – от 21 март до 21 септември в Мец

За любителите на фолклора и етнографите лотарингският град ще бъде домакин на тази интересна и ненапрягаща изложба. Проследете произхода на народните носии на всеки народ, как са вдъхновявали най-различни художници и как се развиват в днешно време. Част от творбите са дело на Пол Серюзие, Василий Кандински и Ман Рей.

Адрес:  Centre Pompidou-Metz 1, parvis des Droits-de-l’Homme 57000 Metz

James Tissot – от 24 март до 19 юли в Париж

Дойде времето и Musée d’Orsay да посвети изложба на прочутия френски художник – Джеймс Тисо, 35 години след тази в Petit Palais. Импресионистът, който е особено ценен във френската столица, е известен с библейските си и светски сцени. Част от живота си прекарва в Лондон, откъдето успява да се прочуе и отвъд Атлантическия океан, но към края на живота си отново се връща в Париж. Една от най-известните му серии – „La Femme à Paris“ е посветена на изисканите и красиви парижки дами.

Адрес:  Musée d’Orsay, 1 Rue de la Légion d’Honneur, 75007 Paris

Soleils noirs au Louvre-Lens – от 25 март до 13 юли в Ланс

Петдесет нюанса черно – изложба, посветена на силата на черния цвят в изкуството. Какво го прави толкова популярен – от Античността до наши дни. Усетете тъмнината и се пренесете в един доста интересен нов свят. Някои от работите, които ще видите, са на Диего Веласкес, Йожен Дьолакроа, Пиер Сулаж и Йоджи Ямамото.

Адрес:  Louvre-Lens, 99 Rue Paul Bert, 62300 Lens