Поводи за гордост през изминаващата 2021 година

Изминаващата 2021 година имаше силно начало и беше изпълнена с редица успехи за творците ни в международен план. Ето кои бяха основните „виновници“ за гордост.

 

През януари Теодор Ушев бе обявен от Международния фестивал за анимирано кино на Каталуния – Animac за най-влиятелния аниматор в света за последните 25 години. Освен това за работата си по „Физика на тъгата“ – филмът по романа на Георги Господинов, който достигна до съкратения списък с номинираните за „Оскар“, Ушев спечели почетен медал от Френската академия за кино „Сезар“.

Междувременно Ушев получи и една от най-престижните награди за анимационен късометражен филм – „Кристал“, връчвана на Международния фестивал във френския град Анси.

Родената в Бургас актриса Мария Бакалова бе номинирана за „Оскар“ за ролята си в „Борат 2“ и същевременно за същата роля спечели наградата за поддържаща роля на Лондонските кинокритици.

Владислав Христов стана първият българин, спечелил авторитетния Международен хайку конкурс „Акита“. Той „задмина“ 516 поети от САЩ, Индия, Полша, Турция, Нигерия, Русия, Япония, Румъния.

Писателят Георги Господинов спечели тазгодишната награда „Цинклар“ за майстор на късия разказ, връчвана от Асоциацията на датските писатели. Освен това стана носител на най-престижната италианска награда за литература Premio Strega Europeo и се оказа първият писател от Източна Европа с подобно отличие.

Италианската награда му бе връчена за романа „Времеубежище“, която излезе в превод на италиански през юни. Нейният преводач Джузепе дел Агата също бе отличен за работата си по книгата. Господинов стана носител и на наградата „Usedom“ за 2021 година за приноса му към развитието на европейската литература.

Географът Георги Бърдаров спечели Европейската награда за литература за завладяващия си роман Аbsolvo te. Сюжетът на романа се завъртва около Холокоста, концлагерите на нацистка Германия и арабско-израелския конфликт.В него всеки от героите, за да получи опрощение и за самия себе си, трябва да прости непростимото на другия.

Българският рок музикант Николо Коцев и групата му „Кикимора“ влязоха в Топ 10 на най-добрите рок албуми на годината. Тяхната тава Dirty Nails спечели престижното 9-о място.

Николо Коцев сподели, че качествата на албума се дължат на добрите текстове и на инструменталното и вокално майсторство, а не на безкрайното повтаряне на изтъркани рифове.

Петър Митев и Владимир Койлазов бяха отличени с престижната награда EMMY за приноса си при използването на фотореалистични компютърни изображения и специални ефекти във филмовите продукции.

Песен в изпълнение на Борислав Славов и Илона Иванова – I want to live („Искам да живея“) се класира за финалите на световните музикални награди The Hollywood Music In Media Awards (HMMA).

Сред носителите на наградата от предишни години са изпълнители като Джъстин Тимбърлейк, Лейди Гага, Трент Резнър, Марк Ронсън.

Борислав Славов композира музика за видео игри. Известен е с работата си по видео играта Divinity: Original Sin 2, която е отличена с наградата на британската академия BAFTA.

Българската оперна прима Соня Йончева стана певица на годината в Европа с албума си Rebirth. Звездното сопрано, което е рекламно лице на „Ролекс“, спечели престижната награда на „Опус класик“, която е европейският еквивалент на наградите „Грами“.

Освен това тя остави незабравим спомен на меломаните, пеейки на една сцена с Пласидо Доминго пред храм-паметника „Александър Невски“.

Филмът „Пепел върху слънцето“, който е режисьорският дебют на Бо Калинов, и е създаден по романа „Illusio magna“ на професора по ревматология Златимир Коларов, бе отличен с три награди – за режисура, монтаж и продуцентство.

Това стана на престижния международен кинофестивал в Монако, в чието жури тази година бе легендарният английски актьор Стивън Беркоф, известен с ролята си в „Портокал с часовников механизъм“.

Паметникът „Създатели на българската държава“ в Шумен бе увековечен в рекламния клип на автомобилния концерн BMW, които заснеха рекламния клип на най-новия си концептуален модел – Concept XM.

Клипът е заснет след фестивала „Шумла“ през септември. Новото BMW Concept XM е било транспортирано до монумента в затворен камион в ранните часове на денонощието.

Новият прототип на BMW интересно се комбинира с интериора на паметника, който е издигнат за 1300-ата годишнина на България и малко преди снимките на клипа отбеляза 40-годишнина със зрелищно 3D мапинг шоу.