Повечето електрически коли са тихи. Но не и моделът на Dodge

Dodge – американската марка автомобили, произвеждани от „Крайслер Груп“, са известни с това, че техните коли са с големи и мощни V8 двигатели. В последно време обаче те се отказаха от емблематичните си чудовища на колела, движещи се на газ, в полза на електромобилите.

Но за да не разочароват феновете на ръмжащите двигатели, от Dodge разработиха в новия си модел на електромобил имитация на превключване на скорости и мощен ауспух.

Моделът Charger Daytona е с шумни изпускателни тръби в системата на предавките. Подобен механизъм изобщо не е необходим при електромобилите, но Dodge знаят, че техните клиенти не са като другите.

По думите на изпълнителния директор на Dodge Тимъти Кънискис техният клиент не търси само онова, което е абсолютно необходимо. Такъв тип клиенти търсят адреналин и вълнуващи дразнения в много по-голяма степен, отколкото просто бързи ускорения.

„Ще пуснем такава кола на пазара, каквато нашите клиенти не са виждали досега, но когато тя тръгне към тях, те определено ще я чуят“ – обяви Кънискис.

Очаква се, като запалите Daytona, колата да издава силни буботещи звуци, които да напомнят на електрическо съоръжение с високо напрежение. Звуците няма да идват от високоговорители, като при  повечето електрически автомобили, а от въздушни струи, преминаващи през тръби с прегради и вътрешни камери.

Въздушните струи ще са с различна скорост и сила в зависимост от това колко бързо се движи колата и колко силно шофьорът е натиснал газта. По това механизмът много ще напомня на принципа на работа на двигателите с вътрешно горене. Произвежданите звуци могат да достигнат до 126 децибела.

Това е нивото, което след като се премине, човек започва да се чувства некомфортно и при продължително излагане на подобен шум, може и да загуби слуха си, както предупреждават от Националната асоциация за съхраняване на слуха на Съединените щати.

За разлика от повечето електромобили, Charger Daytona е с трансмисия с повече от една или две скорости. Повечето електрически автомобили са с едноскоростна трансмисия.

От Dodge все още не са обявили каква мощност ще развиват електрическите двигатели, въпреки че са обещали, че новият модел ще бъде по-бърз от Dodge Challenger Hellcat, който е със 717 конски сили и с осемстепенна трансмисия.

Освен това Hellcat е с ускорение от 0 до 97 км за 3.7 секунди – време, което при електромобила ще е същото, ако не и по-кратко.

Очаква се, че Charger Daytona ще прилича на Charger от края на 1968 година. С тъмния си цвят той ще напомня на Dodge Charger, използван в известна сцена с гонки във филма „Bullitt“. В него Dodge Charger е преследван от Ford Mustang, каран от американския актьор Стийв Маккуин.

Така че, докато пуснат новия модел в продажба и обявят официално цената му, гледайте екшъна, който неслучайно е спечелил наградата на филмовата академия на САЩ за най-добър звуков микс.