Последен дубъл или за грешките, от които никой не си взе поука

На 22 октомври Алек Болдуин застреля операторката Халина Хътчинс по време на снимките на Rust. Засега от полицията твърдят, че става въпрос за нещастен случай. Но остава въпросът как е възможно оръжието – реквизит, вместо с халосни патрони да е било заредено с напълно истински. Защо не е било проверено преди това?

 

Дори и да се отговори на тези въпроси, те няма да върнат Хътчинс. А дали някой ще си вземе поука? Не за първи път умират хора на снимачните площадки. И причините затова са най-вече немарливост и неспазване на правилата за работа. Ето няколко примера.

Марта Мансфийлд.

През 1923 г., докато се снима във филма „Районът на Вирджиния“ в Тексас при нещастен случай умира звездата на нямото кино Марта Мансфийлд. Актрисата си почивала в колата си между дублите, когато пищният ѝ костюм се запалил от незагасена цигара. Тя починала в болница от изгарянията си. Филмът на кинокомпанията Fox излязъл на екран, но по-късно бил загубен някъде из архивите.

Инна Бурдученко.

През 1960 г. изгряващата звезда на съветското кино Инна Бурдученко загива по време на снимките на втория си филм „Цвете върху камък“. Според сценария тя трябвало да изнесе съветското знаме от горящата сграда. Снимали епизода без каскадьори. По време на снимките токчето ѝ се заклещва между дъските на горящата сграда и тя получава 70% изгаряния и малко по-късно умира от раните си. Режисьорът – Анатолий Слесаренко е осъден на четири години затвор, филмът се доснима от Сергей Параджанов и излиза на екран през 1962 година.

Джон Ерик Хексам.

През 1984 г. холивудският актьор Джон Ерик Хексам умира, докато се снима в сериала „Скритият факт“. По време на снимките той уж на шега стреля в главата си с Магнум 44-и калибър. От халосния патрон излита металната му обвивка и удря Хексам в слепоочието. Няколко часа по-късно той умира в болницата от кръвозагуба.

Брандън Лий.

През 1993 г. по време на снимките на хоръра „Гарванът“ загива синът на Брус Лий – Брандън Лий. По сценарий актьорът Майкъл Меси трябвало да стреля в корема му, но вместо с халосни патрони, той бил зареден с бойни. Куршумът засегнал гръбначния стълб на актьора и той загинал в болницата от кръвозагуба. Разследването приключило със заключението за нещастен случай, а кадрите с изстрела не влезли във филма.

През 1999 г. по време на заснемането на финалните кадри на „Такси 2“ каскадьорите не съобразяват скоростта и една от колите при приземяването си върху трамплина връхлетява върху снимачната група. Тогава загива операторът Ален Дютарте.