Мис Америкa’1958 продава короната си на аукцион

За първи път в историята на 100-годишния конкурс „Мис Америка“ носителка на титлата решава да продаде на търг короната си. Причината – иска да дари спечелените пари на учители, финансово засегнати от пандемията.

 

Мерилин Ван Дербър е на 84 години и става „Мис Америка“ през 1958 година. Пред „Вашингтон поуст“ признава, че короната ѝ е едно от най-ценните неща, които притежава.

Мерилин поставя короната на „Мис Америка“ 1959.

Първоначално имала намерение да завещае ценното украшение на дъщеря си, но после решила да продаде короната си с кристали „Сваровски“ и гривната към нея на аукцион с начална цена от 20 хил. долара.

Намерението ѝ е събраните средства да отидат в училище в Денвър, в щата Колорадо.

Според бижутер, работещ в компанията Schoppy’s в Ню Джърси, която е създала всички корони за Мис Америка от съществуването на конкурса, на бижуто на Ван Дербър липсват само четири малки кристала, а гривната е единствената по рода си, тъй като по-късно такива украшения престават да се връчват на победителките.

Мерилин Ван Дербър.

Освен това Ван Дербър ще продаде на търг и роклята си с пайети на Alfred Bosand, която е носила през 1995 г. за 75-ата годишнина на конкурса.

Ван Дербър уточнява, че се вдъхновява да продаде ценните си вещи, след като режисьорът Джей Питс ѝ подхвърля подобна идея, докато я интервюира за документалния филм за „Мис Америка“, сниман по случай 100-годишнината на конкурса.

След като обмисля идеята, Ван Дербър се свързва със собственика на Schoppy’s – Дейвид Таларико, за да ѝ определи сумата, която може да ѝ донесе короната. Според оценката му тя може да се продаде за 40 хил. долара, като вероятно производството ѝ е струвало някога около 2500 долара.

„Никога не съм знаела, че имам толкова скъпа корона“ – казва с усмивка Ван Дербър. Тя избира да дари приходите от короната, гривната и роклята си на учители в родния си град Денвър, след като става свидетел колко упорито и жертвоготовно са работили с учениците си по време на пандемията.

Мерилин Ван Дербър.

„Искам чрез личен жест – чрез нещо, което е значело много за мен – да покажа своята признателност към тези учители“ – подчертава Ван Дербър и уточнява, че парите ще бъдат разделени по равно между всички преподаватели в училището. Наддаването ще бъде межу 4 и 7 ноември на сайта Hollywood & Entertainment Memorabilia Signature.