Португалия посрещна лятото с нови глоби

С идването на летния сезон, страната се зае да се бори с нарушаващите спокойствието туристи. Разказваме ви как:

 

Португалия – една от държавите с най-красивите и добри плажове в света, където купонът и почивката са винаги на макс. Но неотдавна португалските власти решиха да предприемат доста специфични мерки, за да осигурят спокойствието както на почиващите, така и на местните жители.

Оттук насетне, където и да се намирате – особено на португалските плажове – пускането на музика от преносим високоговорител на публично място вече не само се счита за крайно смущаващо, но дори и подлежи на санкциониране.

Логото на Autoridade Marítima Nacional de Portugal.

Националната морска администрация на Португалия (Autoridade Marítima Nacional de Portugal) обяви, че планира да наложи на плажуващите огромната глоба от 36 хил. евро за прекалено силно пускане на музика на плажовете.

Според португалската медия Sic Noticias, преди броени дни започна постепенното налагане на индивидуални глоби, започващи от 200 евро на човек. Те, обаче, при следващи нарушения, могат да нараснат до 4000 евро, като максималната глоба, която може да бъде наложена на група хора, е 36 хил. евро.

В интерес на истината, не става ясно до каква степен музиката може да бъде усилвана, без да се наруши новото правило. От администрацията просто обявиха, че „на плажовете са забранени преносими високоговорители със сила на звука, която може да притеснява другите плажуващи“, и че „оплаквания за шум могат да се подават както от туристи, така и от местни жители“.

Така че, ако това лято планирате да се забавлявате на някои португалски плаж, може би е най-добре да не забравяте слушалките си. Разбира се, ако сте абсолютно сами на плажа, можете да си пуснете някое любимо парче през високоговорителя.