Полското село Минковскиe – там, където се крият забравените съкровища на Райха

Преди броени дни полски златотърсачи обявиха, че са се натъкнали на близо 10 тона златно съкровище в някогашен немски дворец. Но то не е „обикновено“ съкровище, а част от богатствата на Райхсбанк – добре скрито след края на Втората световна война. Ето за какво иде реч:

 

На 50 км източно от полския град Вроцлав се намира малкото село Минковские. Самото населено място не е нищо особено и изглежда доста запуснато, но в него се издига старият и вече рушащ се някогашен немски дворец, където именно се предполага, че се намира ценното злато.

Дворецът в Минковские.

Бароковият палат е построен през XVIII в. за пруския генерал Фридрих Вилхелм фон Зайдлиц. Да припомним, че от 1772 г. до 1918 г. Полша е поделена между Руската империя, Австрийската империя и Кралство Прусия, като провинция Силезия (където се намира град Вроцлав) става част от пруската корона. В интерес на истината, въпросната сграда, където е заровено съкровището, не е била избрана на случаен принцип.

Фридрих Вилхелм фон Зайдлиц.

През Втората световна война пруският дворец се използва като публичен дом от паравоенната организация на Хайнрих Химлер – райхсфюрера на Шуцщафел (SS), един от преките отговорници за Холокоста. След края на войната постройката за кратко време е оставена в ръцете на Червената армия и полските войски, преди да стане мултифункционална. Тя се превръща и в седалище на местния съвет, и в детска градина, и в кино, но в наши дни е напълно изоставена.

Хайнрих Химлер.

Ето защо това е идеалното място за укриване на благородния метал. Той е скрит специално от Химлер, за да може впоследствие да бъде използван за полагането на основите на Четвъртия райх. До този момент съкровището е само локализирано благодарение на секретни документи и карта на потомците на офицери от SS, като очакванията са разкопките да започнат час по-скоро, докладва „Дейли Мейл“.

Тук някъде се крие част от сандъците на Райхсбанк.

От писмо на високопоставен офицер на Шуцщафел, някой си Фон Щайн, който пише на любовницата си – работничка в бароковия дворец, става ясно, че немецът ѝ поверява 48 сандъка на Райхсбанк и семейни ценности. Заръката била жената умело да ги скрие. А според военния дневник на есесовски офицер с псевдоним Михаелис, палатът в Минковские е сред единадесетте тайни места, за които се кроели планове съкровището да бъде скрито.

Така нареченият Златен влак, който превозвал Бреслауското злато.

Ето защо се смята, че това е прочутото Бреслауско злато (Бреслау е немското име на Вроцлав). Според различни легенди, малко преди капитулацията на Третия райх, няколко нациста натоварват на влак огромно количество ценности. Той трябвало да ги транспортира до различни скривалища в днешна Западна Полша. Те били под формата на сандъци и чували – пълни със злато, бижута, произведения на изкуството и други важни артефакти, като само стойността на вече станалите известни 48 сандъка в днешно време се изчислява на 600 млн. евро. Ала само времето ще покаже дали най-накрая е дошъл часът за намирането на съкровището, или поне на части от него…