Бил и Мелинда Гейтс разтрогнаха брака

Бил и Мелинда Гейтс слагат край на брака си след 27 години съвместен живот. Това обяви двойката в специално изявление в профила си в „Туитър“.

 

„След дълго обмисляне и много усилия, вложени в запазване на досегашната ни връзка, ние взехме решение да сложим край на брака си“, гласи съобщението.

Бил и Мелинда Гейтс с децата.

„Отгледахме три невероятни деца и изградихме фондация, която действа по целия свят, за да даде възможност на всички хора да водят здравословен и продуктивен начин на живот. Продължаваме да вярваме в тази своя мисия и ще продължим съвместната си работа във фондацията, но вече не смятаме, че можем да израстваме заедно като двойка в следващата фаза от живота си“ – продължава изявлението.

Фондацията, за която споменават, е основаната през 2000 г. филантропска организация – „Бил и Мелинда Гейтс“. Оттогава до сега чрез нея те влагат 53.8 милиарда долара в широк кръг инициативи, най-често свързани със здравни програми и с намаляване на бедността в света.

Мелинда Гейтс е подала молба за развод в окръг Кинг, във Вашингтон, като е поискала съдията да разтрогне брака й с Бил Гейтс въз основа на договореностите им в случай на раздяла. В публично достъпните документи все още няма подробности, отнасящи се до финансовите параметри на договора.

Бил Гейтс е един от най-богатите хора в света. Според класацията на Bloomberg Billionaires Index към февруари нетната стойност на активите му е 137 милиарда долара.

Искрата между Бил и Мелинда Гейтс пламва през 1987 г., когато се срещат в основаната от предприемача компания „Майкрософт“. По онова време той е неин изпълнителен директор.

За първи път Бил вижда Мелинда на бизнес вечеря в Ню Йорк. Тя описва срещата им в книгата си „Моментът на издигане“ (The Moment of Lift). Разказва как, когато влязла в залата, всички места били заети с изключение на две, които били едно до друго. Тя седнала на едното, а малко по-късно дошъл Бил Гейтс и заел стола до нея. Седем години по-късно те сключват брак на Хаваите. Мелинда започва работа в „Майкрософт“ като продуктов мениджър и е единствената жена в първия курс в САЩ, завършила магистратура по бизнес администрация. Тя се издига постепенно в йерархията, като най-накрая става генерален мениджър, отговарящ за информационните продукти в „Майкрософт“.

Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“ има и благотворителна акция в България – тя дарява 18 милиона щадски долара под формата на софтуерни продукти на „Майкрософт“ по програмата „Глоб@лни библитеки – България“, която е съвместна инициатива на няколко наши министерства – на културата и на транспорта, на Националното сдружение на общините в България, на Българската библиотечно-информационна асоциация и на Програмата на ООН за развитие.

През 2020 г. и 2021 г. фондацията на двойката се ангажира в борбата срещу COVID-19 и инвестира 1.75 милиарда долара в търсене на лечение и ваксини. През март 2020 г. Бил Гейтс напусна борда на директорите на „Майкрософт“, за да посвети повече време на приоритетите си в сферата на благотворителната дейност, включително в работата си в борбата с климатичните промени.

Мелинда Гейтс.

Мелинда Гейтс е основател на инвестиционната компания Pivotal Ventures, която се заявява като организация, работеща за социалния прогрес в Съединените щати. Мелинда е родена на 15 август 1964 г. в Далас. Тя има трима братя и сестри – баща й Реймънд Френч е инженер, специалист в сферата на космическите технологии, а майка й – Елейн Амърланд се посвещава изцяло на семейството. Мелинда учи в католическото училище „Санта Моника“, където е най-добрата ученичка и на 14 години започва да се интересува от компютърни науки. Завършва Ursuline Academy с най-висок успех през 1982 г., след което продължава следването си в Duke University – откъдето има дипломи и по компютърни науки, и по бизнес администрация. В медиите обичат да цитират нейни изказвания от типа на въпроси като:

„Има ли промени със сериозно влияние върху човечеството, които да не са били нечии големи амбиции?“

„Ако сте успешна личност, то това е защото някой някога ви е дал идея или насока, която вие сте започнали да реализирате по най-добрия начин. Ето защо никога не забравяйте – както на вас са ви помогнали, така и вие, като „длъжници“ на съдбата, трябва да помагате на хората, които нямат особено голям късмет в живота.“

„Ние, жените, където и да се намираме по света, имаме едни и същи надежди – да бъдем самостоятелни и да направим по-добър както своя живот, така и живота на хората, които обичаме.“

А Бил Гейтс, който е роден на 28 октомври 1955 г. в Сиатъл, често е цитиран с думите:

„Никога не се сравнявайте с другите – ако го направите, това означава, че обиждате себе си.“

„Успехът е най-лошият учител – той съблазнява умните по най-подлия начин – решават, че никога не могат да загубят.“

А какво губят и какво печелят Бил и Мелинда от раздялата – ще разберем в най-скоро време. Както биха казали зевзеците – печелят красивите български библиотекарки – някоя от тях има големи шансове да стане новата госпожа Гейтс. А най-сериозна конкурентка ще е тази, чието хоби е като на Бил Гейтс – обича да играе бридж и тенис.