Пловдив заблестява с нов петзвезден луксозен хотел

Красивият и вечен български град сякаш „няма намерение“ в близко време да спре да хубавее и да се развива. След реставрацията и публичното изложение на римското му наследство, градът на седемте хълма вече може да се похвали и с най-новото си бижу в хотелиерския и туристическия бранш – бутиков хотел „Визуализа“. Ето какво друго се знае до този момент:

 

През последните десетилетия запазването, поддържането и възстановяването на архитектурните ни паметници започна да играе все по-ключова роля в съхраняването на културния пейзаж на градовете ни. Най-малко точно тези стари сгради привличат ежегодно хиляди туристи, а тяхното опазване е знаково за развитието и просперитета на местната икономика и туризъм. И макар Тютюневите складове в Пловдив все още да „чакат“ своя спасител, една друга неотдавнашно рушаща се красавица отново си „възвърна“ блясъка.

Преди ремонта сградата е изглеждала точно така.

Това е бившата тютюнева фабрика за пури „Орел“ на Мирдас и Ставридис, намираща се на улица „Ангел Букурещлиев“ №15 под Сахат тепе (Данов хълм). След близо тридесет години разруха и забвение, местните предприемачи Цветан Пулев и Илиян Филипов, водени от любовта си към старинната пловдивска архитектура, решават заедно да обединят усилия, за да възродят построеното през 1890 г. здание на италианеца Карло Вакаро. Сега старата фабрика „Орел“ се нарича „Визуализа“ (Vizualisa) и е най-новият 5-звезден и луксозен хотел на града. А сега… разрухата и отчаянието са останали някъде в миналото… сякаш това е било един ужасен кошмар…

Тук фасадата на новооткрития хотел все още не е завършена.

Емблематичните стени на зданието са напълно реставрирани по методите, използвани при самото им създаване. Възстановени са всички пиластри, фризове, капители и декоративни елементи от епохата на Ар нуво.

Задната страна на хотела.

Топлоизолацията на фасадата е реализирана от вътрешната страна, като по този начин се осигурява пълна автентичност на крайния резултат. Мазилките са изпълнени по стари рецепти от специалисти-реставратори. Целият процес отнема почти пет години, но резултатът вече е на лице, а крайната визия – повече от задоволителна.

Фоайето.

Още на Националния ни празник – Трети март – няколко късметлии имаха възможността първи да отседнат във „Визуализа“ и сами да се убедят в прецизността на ремонтните дейности.

Една от 34 стаи на хотела.

Превъзходното място за отдих разполага с 41 стаи, 7 от които са луксозни апартаменти. В същото време из елегантните фоайета е изложена много богата колекция от картини на известни български художници, а спокойната атмосфера в лоби бара предразполага към дълги и приятни разговори.

Ресторантът.

Наред с това хотелът разполага с конферентна зала с различни възможности, както и с минирелакс център, включващ фитнес, сауна, уелнес и парна баня. Ресторантът – от друга страна – може да събере до 120 души, предлагащ им незабравима и спираща дъха гледка към Античния театър и Стария град. Кухнята е изискана и разнообразна, а асортиментът на вина включва висококачествени български и чужди, разказва управителят Йордан Манев.