Плевен се сдоби с нова плоча на бележит българин

Честта бе оказана посмъртно на плевенчанина и доктор Маргарит Маргаритов – изобретателят на „Лакалут“.

 

Доктор Маргарит Маргаритов се ражда на 17-ти февруари 1913 г. в Плевен. Завършва Факултета по стоматология на Истанбулския университет, като по-късно специализира в Медицинския факултет на Мюнхенския университет, специалност „Челюстно-лицева хирургия“. Докато работи в тамошен стоматологически кабинет, плевенчанинът успява да защити и научената си работа на тема „Профилактика и терапевтична стойност на средството за устна хигиена Лакалут“, получавайки впоследствие и докторска степен.

Не след дълго патентова и пастата за зъби „Лакалут“ – неговото творение –  в Германия, ала според германското законодателство срокът на патента трае само 18 години. Ето защо в края на 1943 г., след като изгубва правата над него поради невъзможност, д-р Маргаритов се завръща в България, където работи до сетния си час (26-ти декември 1978 г. в София). Автор е и на немалко монографии, научни статии и доклади.

Модерната опаковка на пастата за зъби „Лакалут“.

Ето защо не е чудно, че новата паметна плоча на Плевен вече краси входа на сградата на бившата Стоматология, намираща се на булевард „Русе“ №1.

Откриването на плочата от професор Христо Кисьов и доктор Поля Петева.

Честта да открият паметния знак имаха професор Христо Кисьов и доктор Поля Петева, председател на Районната колегия (РС) на Българския зъболекарски съюз (БЗС). Сред присъстващите се открояваха и имената на Мартин Митев, председател на Общинския съвет в Плевен, Милен Яков, заместник-кметът на Плевен, и доктор Пенка Костадинова, директорът на Районната здравноосигурителна каса.

Под паметната плоча ясно се вижда фотопортретът на д-р Маргарит Маргаритов.

Д-р Петева също така припомни значими моменти от биографията на д-р Маргаритов и благодари на всички институции и граждани, помогнали за поставянето на паметната плоча.