Нов живот за пловдивската Концертна зала

Преди броени дни от Министерството на културата заявиха, че вече са обявили нова обществена поръчка, засягаща концертната зала в бившия Партиен дом на град Пловдив. Ето за какво иде реч:

 

Както вече писахме, Европейската столица на културата през 2019-а все още не разполага със собствена сграда, където да се помещава Пловдивската опера. Част от тези задължения са „поети“ от Дома на културата „Борис Христов“ на улица „Гладстон“ № 15. Ето защо неотдавнашното решение от ведомството дойде като „глътка свеж въздух“.

Дом на културата „Борис Христов“.

Въпросната концертна зала се помещава в бившия Партиен дом, намиращ се на площад „Централен“ №1. Не е тайна, че немалко пловдивчани искат да видят зданието изравнено със земята – за тях то е не само много грозно, но и непрестанно им напомня за Народна Република България. Понастоящем недвижимият имот е разделен на два самостоятелни обекта: административна сграда на Община Пловдив и отделна част, обособена като сграда на Филхармонията (Държавна опера – Пловдив).

Входът на Концертната зала (вляво).

Въпреки това архитект Мария Стоянова и някои от нейните колеги и съграждани са категорични, че „сградите не са политически субекти и не могат да носят историческа вина“. С други думи те са против нейното събаряне, заставайки и зад довода, че това е първата постройка в България, изцяло изпълнена със скелетно-безгредова конструкция. Затова чрез отпуснатите финансови средства от Министерството на културата се очаква Концертната залата не само да бъде реконструирана и ремонтирана, но също така и да бъде превърната в мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции на Държавна опера – Пловдив.

Сегашният социалистически стил на Концертната зала.

Наред с това в рамките на обществената поръчка е включено цялостно реновиране на съществуващото сценично пространство, изграждане на нова оркестрина, както и на три подвижни сценични платформи, които имат за цел осигуряването на нови сценични и театрални възможности за организиране на съвременен тип представления.

Концертната зала, видяна от зрителските места.

Общият финансов ресурс, необходим за изпълнение на поръчката, е оценен на около 12 млн. лева. А прогнозният срок, посочен в обществената поръчка за изпълнение на строително-монтажните работи, е не по-малко от 180 календарни дни и не повече от 360 календарни дни.