Новият дом на Пловдивската опера – като видеоигра с много нива и предизвикателства

От  пет години общинарите в Пловдив активно работят за изграждането на нов Дом за операта. Но и до днес такъв няма, а пловдивчани обвиняват Министерството на културата.

 

Първата стъпка е направена на 10 април 2017 г. – тогавашният кмет на Пловдив инж. Иван Тотев обявява на специална пресконференция, че самостоятелната сграда на Пловдивската опера ще бъде изградена на северния бряг на Марица, на мястото на Палата №1 на Международния панаир в Пловдив.

Георги Гергов, Иван Тотев и Вежди Рашидов.

Това той обявява в присъствието на тогавашния мажоритарен собственик на Панаира – Георги Гергов и на депутата от ГЕРБ – Вежди Рашидов, преди това министър на културата в продължение на два мандата. За да стане това обаче, община Пловдив трябва да придобие 20% от акциите на Международния панаир.

За целта тя трябва да получи позволение от Общинския съвет, а след това да подпише тристранно споразумение, в което тя е едната страна, а другите две са Министерството на културата и Панаира. По онова време става ясно, че акциите ще бъдат получени като дарение.

Вежди Рашидов пък е пресметнал, че изграждането на новата сграда за операта ще струва 50-60 милиона лева. Резултатът обаче е нулев.

Сградата, където днес се помещава Пловдивската опера.

Втората стъпка в посока създаването на Дом за операта е направена след малко повече от година – на 2 август 2018 г. – тогава Общинският съвет в Пловдив с 27 гласа „за” срещу 15 „против“ взима решение Дом за операта да се изгради на мястото на Партийния дом.

Но с едно условие – първо да се построи нова сграда, в която да се настанят държавните и общински служби, които в онзи момент се помещават в него.

Операта в Пловдив със спектакъл на сцената на Античния театър.

Резултатът отново е нулев, тъй като кметът Иван Тотев е против да се бута Партийния дом и не се ангажира със срокове за изграждане на новата сграда. Не на последно място в бюджета на общината няма никакви средства за подобни премествания и нови строителства.

Малко по-късно – след оценка на Експертния съвет по устройство на територията става ясно, че въпросното място не отговаря на изискванията по отношение на достъпа, паркирането и обслужването на сградата. Поради тази причина администрацията започва да търси по-подходящ вариант за новия дом на Пловдивската опера.

Така се стига до третата стъпка – на 30 юни 2022 г. кметът на Пловдив Здравко Димитров предлага на председателя на фондация „Дом за Пловдивската опера“, на Директора на Държавната опера – Пловдив и на Министъра на културата новата сграда да бъде изградена на терена до зала „Колодрум“.

Пловдивската опера със спектакъл на сцената на Античния театър.

Преимуществата на предложения терен са отличната локация и лесната достъпност. Става дума за 13 дка., където може да бъде разгъната съвременна сграда с обеми и визия, отговарящи на всички изисквания – репетиционни зали за музиканти, певци и танцьори; гримьорни; зала с голяма сцена и оркестрина; камерни зали; хранилища за костюми и декори, помещения за административни нужди и паркинг. Функционалността на сградата може да бъде доразвита и със създаването на пространства за конференции, представяния на други видове сценични изкуства и презентации.

След като решението на Здравко Димитров бъде одобрено, ще трябва Министерството на културата да отпусне 300 000 лева за организирането на международен конкурс за определяне на проектанта на бъдещия нов Дом на операта.

Здравко Димитров, Велислав Минеков и Любозар Фратев.

За тези пари още в края на миналата година – на 29-и ноември 2021 г., бе подписан Меморандум между служебния министър на културата проф. Велислав Минеков, пловдивския кмет Здравко Димитров и председателя на фондация „Дом за пловдивската опера“ Любозар Фратев.

Тогава проф. Минеков обяви, че проектът за новата сграда на операта ще струва около 30-40 милиона лева. С Меморандума само се поемаше ангажимент, че 300 000 лв. ще бъдат заделени от бюджета на Министерството на културата за проекта на новата сграда на Операта в Пловдив, както и че фондация „Дом на пловдивската опера“ ще изготвят модел за управление на бъдещата сграда и ще поемат една трета от средствата, необходими за нейното построяването.

Атанас Атанасов.

Наследникът на проф. Минеков – Атанас Атанасов обаче обяви от трибуната на Народното събрание, че Меморандумът няма никаква законова стойност и е просто добро намерение.

И макар и да е разбираемо защо от Министерството на културата омаловажават постигнатото от служебния министър, то не е никак ясно защо не си изпълняват поетите ангажименти.

Весела Кондакова (в зелено) в Пловдив.

Министерството на културата трябваше да постави началото на процедура по избор на фирма, която да извърши ремонта на Концертната зала, използвана в момента от Пловдивската опера. За целта има готов проект и е осигурено финансиране от общината в размер на 11 640 000 лева.

Но процедура и до днес не е стартирана, а пловдивчани са силно разочаровани от заместник-министъра на културата Весела Кондакова. Тя официално обяви в средата на юни при среща с пловдивската общественост, че обществената поръчка ще бъде пусната най-късно до края на юни, но и до сега, 7 юли, такава не е обявена.