Пътят на Илън Мъск

Компанията SpaceX на световноизвестния предприемач Илън Мъск стана първата частна фирма, изпратила астронавти в околоземната орбита. Като дете Илън се е сблъсквал с неразбиране и тормоз, а сега е принуден да се бори с недоволството на служителите си. Разказваме ви за пътя на успеха на противоречивия милионер.

 

На 30 май от космодрума в Кейп Канаверал към Международната космическа станция стартира корабът Crew Dragon с Робърт Бенкен и Дъглас Хърли на борда. Астронавтите на NASA се отправиха с американски кораб в космоса за пръв път от 2011-а, когато беше прекратена програмата за полети на космическите совалки.

Разработчик на Crew Dragon е компанията SpaceX на Илън Мъск – 49-годишен гражданин на ЮАР, Канада и САЩ, чието състояние се оценява на 39 млн. долара. Неговата история на успеха е нагледен пример за това какво може да постигне човек благодарение на упоритостта си, ясно поставените цели и готовността да рискува.

Тормозът на съучениците

Илън Моск е роден в столицата на ЮАР Претория през 1971 г. в семейството на модела и диетолог Мей Мъск и инженера Еръл Мъск. Илън, най-голямото от три деца, бил затворено хлапе и на практика прекарвал цялото си свободно време в четене на книги. Когато станал на 10 му подарили компютър и момчето бързо се научило да програмира на него.

Въпреки необикновените си умствени способности Илън бил слаб физически. В училище връстниците му редовно го биели. Това приключило едва в юношеската му възраст, когато израснал на височина и можел да даде отпор на съучениците си.

24-годишният милионер   

През лятото на 1995-а, 24-годишният Мъск отива в Силициевата долина и става аспирант в Станфордския университет, за да продължи обучението си в областта на приложната физика. Впрочем, той учи там само два дни – по това време в САЩ започва бумът на интернет и при Илън идва брат му Кимбъл.

Двамата решават да основат собствена компания – Zip2, за разработване на програмно обезпечение за медиите. Бизнесът се оказва успешен, сред клиентите на фирмата са такива издания като The New York Times и Chicago Tribune. През 1999-а братята успяват да продадат Zip2 на производителя на компютри Compaq за 307 млн. долара.

През същата година Илън Мъск става един от основателите на X.com – разплащателна система чрез електронната поща. Но само след няколко месеца се появява сериозен конкурент – компанията Confinity, чийто офис е в същата сграда. През март 2000 г. двете фирми се обединяват под названието PayPal, а през октомври 2002 г. акции на новата услуга на стойност 1.5 млрд. долара са придобити от интернет аукциона eBay. Илън Мъск, чийто дял в РayPal е 11.7%, печели още 165 млн. долара.

„Човечеството се нуждае от резервна планета”  

Оттогава Мъск успява да стане съосновател или собственик на редица предприятия, включително автомобилната компания Tesla Motors, производителя на слънчеви батерии SolarCity и компанията за изграждане на тунели The Boring Company. Всички тези фирми имат свой принос в борбата с климатичните промени, която е и една от основните цели на Мъск.

Предприемачът неведнъж е подчертавал, че се страхува за бъдещето на човечеството, защото сега цивилизацията е свързана само с една планета. Рано или късно всяка катастрофа – било сблъсък с астероид, избухване на вулкан, ядрена война или пандемия, ще доведе до гибелта на населението на земята, затова „хората се нуждаят от резервна планета”, счита Мъск.

През 2002 г. предприемачът създава компанията за производство на космическа техника SpaceX. Сега тя, заедно с друга частна американска компания – Boeing, участва в програмата на NASA Commercial Crew Program, чиято цел е да изпраща астронавти в космоса с кораби за многократна употреба.

Освен това SpaceX се стреми да разположи в околоземната орбита  големи групи спътници изграждайки глобална верига, която ще осигури скоростна и евтина интернет връзка на жителите на земята във всяка точка на планетата. С тази цел компанията вече е изпратила 300 спътници.

„Изкуственият интелект е по-опасен от Северна Корея”

Илън Мъск често е казвал, че на човека ще му се наложи да търси начин за разширяване на възможностите на мозъка си с помощта на компютъра, за да не изостава в бъдеще от изкуствения интелект. С тази цел Мъск създава компанията OpenAI, която се занимава с изследвания в тази област и предоставя безплатен достъп до тях. Мъск се надява, че тази стратегия ще помогне за предотвратяване на монополизацията на изкуствения интелект от влиятелни групи.

„Ако още не се тревожите за безопасността на изкуствения интелект, крайно време е да започнете да го правите. Това е много по-голяма заплаха от Северна Корея”, заяви той през 2017-а, след като по време на ежегодния кибертурнир The International професионален геймър загуби от изкуствен интелект, създаден от OpenAI.

Противоречива личност

Въпреки изключителния успех да проектите на Мъск, служителите в неговите компании далеч невинаги са доволни от стила му на ръководство. Обикновено Мъск работи по 80 часа седмично и очаква същото от подчинените си. Освен това е крайно импулсивен. Случвало се е в пристъп на гняв да уволнява незабавно сътрудници, без да е вникнал в ситуацията, понякога за незначителни дреболии.

Ексцентричните му изцепки често са ставали обект на критика. Например, компанията Tesla, въпреки карантинните ограничения заради пандемията, възобнови работата на единствения си завод в САЩ за производство на електроавтомобили.

Впрочем, независимо от грешките и противоречията, Илън Мъск си остава уникално явление в световния бизнес. Сега, когато Tesla и SpaceX окончателно укрепиха позициите си на световния пазар, почти нищо не може да го спре. А компанията SpaceX помага на създателя си да се приближи към най-фантастичната му цел – някой ден да умре на обитаемия Марс.