Първата цигулка-лодка покорява Венеция

Ако тази есен се намирате във Венеция и видите огромна цигулка, която плава по водата, недейте веднага да изпадате в паника! Това не е халюцинация, а ново произведение на изкуството. Разказваме ви какво представлява 12-метровият виртуозен плавателен съд.

 

Лодката е дело на талантливия италиански дизайнер и скулптор Ливио Де Марки, който от десетилетия създава все чудати и прекрасни плавателни съдове за венецианските канали.

Ливио Де Марки със своята творба.

Проектът е подкрепен от Венецианския консорциум за развитие, който също разбира и оценява силната връзка на Ла Серенисима (Венеция) с музиката. Така след множество месеци на непрестанен труд, „Ноевата цигулка“ – както самият Де Марки я нарича – е вече готова: дълга 12 метра и широка 4 метра.

През творческите си години италианецът е работил най-вече с мрамор и бронз, но в последно време дървото е неговият главен избор. Така Ливио Де Марки успява да създаде многобройни шедьоври, които нарича „Грамадни Трудове“: летящи коли, кранове от хартия и огромна лодка във формата на обувка. Затова, ако през септември се намирате във Венеция, когато цигулката-лодка ще бъде пусната да „пътешества“ из каналите на града, не пропускайте да ѝ се полюбувате и на живо!