Откриха археологическия комплекс “Долината на тракийските царе”

В град Шипка откриха археологическия комплекс “Долината на тракийските царе”, който е част от по-мащабния проект “Светът на траките”.

Професор Николай Овчаров, който е консултант на проекта “Светът на траките” и съветник на община Казанлък по културен туризъм, обяснява, че става въпрос за нещо уникално – нещо, което променя досегашната представа в България за това как се прави културно-исторически туризъм.

Проф. Николай Овчаров

Той обясни, че от много години призовава и в България да се открият атракциони, които в максимална степен да показват как са живели хората преди векове и хилядолетия. И именно това е замисълът на атракциона – “Долината на тракийските царе”.

В комплекса са представени стари занаяти, восъчни фигури, демонстриращи как са изглеждали тракийските царе и царици. Има и макет в центъра на комплекса, на който може да се види в мащаб 1 към 10 как е изглеждала столицата на Одриското царство – великият Севтополис, който след като е открит през 50-е години на миналия век попада под водите на язовир “Копринка”.

Има и хотелска част и ресторант.

Овчаров поясни, че атракциони не могат да се правят, ако няма археологически разкрития и ако те не са реставрирани по най-модерния начин и посочи, че в случая с “Долината на тракийските царе” са изпълнени и двете условия и то благодарение на откритията на покойния вече археолог Георги Китов.

С проекта “Светът на траките” се завършва и последната и най-сложна гробница – Оструша, която се оказва храмов комплекс, зарит от пръст, уточни проф. Овчаров. Той отдаде дължимото на свършеното от общината през последните десетина години край Казанлък. Освен Оструша, до комплекса се намират и други тракийски гробници – Грифони, Голяма Косматка, Хелвеция и Шушмане.

Проектът е финансиран по Оперативна програма “Региони в растеж 2014-2020” и включва консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс Оструша, изграждане на велоалея от град Крън до град Шипка, както и построяване на туристическия комплекс. Стойността му е около 10 млн. лева.

Още преди откриването си проектът на община Казанлък получи редица награди. От друга страна той бе посрещнат и с немалко критики от страна на археолози – колеги на проф. Овчаров, които го определят като “бутафорен” и “кичозен”.

Проф. Овчаров призна, че е очаквал подобни реакции, но е категоричен, че буквално всяка керемидка е направена под контрола на археолозите от музея “Искра” в Казанлък. Той уточни и че при възстановката са правени аналогии с други градове в средиземноморския свят.

Попитан колко туристи очаква, проф. Овчаров посочи, че по предварителни изчисления става въпрос за между 30 000 – 50 000 души годишно, но неговите прогнози са за много повече хора. Той посъветва бъдещите туристите да си отделят поне два дни, за да могат да обходят всички гробници и да видят всичките й красоти.

Проф. Овчаров обяви, че това е първата важна дестинация, посветена на културно-историческия туризъм. След това предстои да се открие втора, която ще обхваща няколко области.

Тя ще тръгва от източните Родопи, от Перперикон и Татул, където е най-древната история на траките – в края на бронзовата и началото на желязната епоха, ще преминава през Александровската гробница край Хасково, после – през Стара Загора и накрая ще стига до “Долината на Тракийските царе”.

Тази територия, простираща се на около 150 км, ще бъде покрита с уникални забележителности, направени по най-добрия начин според стандартите на съвременната археология, увери проф. Овчаров.