На Панаира на детската книга в Болоня откриваме изложба “Радост, тъга и надежда”

Днес (8 април) се открива 61-ият Международен панаир на детската книга в Болоня. Той ще продължи до 11 април и на него с отделен щанд ще участва и България.

Страна – почетен гост на панаира е Словения. Близо 100 държави ще участват на събитието с общо 1500 изложители.

В рамките на българското участие, организирано от две асоциации – “Българска книга” и “Култура и книжовност”, ще бъдат представени нови заглавия на детски книги на български автори, получили награди, както и стари издания.

Целта е не само популяризация на българската детска книга, но и демонстриране на тенденциите в нейното развитие. Предвидено е да бъдат представени програми за превод с цел промотиране на българската ни детска литература в чужбина.

Отделно ще бъде показана изложбата “Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги”.

Това са Аля Маркова, Антония Мечкуева, Веселин Праматаров, Вяра Бояджиева-Кастелейн, Деница Минева – Деланд, Елица Сърбинова, Ива Сашева, Ина Христова, Калина Мухова, Катина Пеева, Кирил Златков, Лиляна Дворянова, Люба Халева, Мартин Станев, Миглена Папазова, Мила Янева-Табакова, Мира Мирославова, Пенко Гелев, Сиана Захариева, Сотир Гелев, София Проданова, Стела Драйс, Юлиан Табаков, Яна Казакова и Ясен Григоров.

Куратори на изложбата са българските художници Свобода Цекова и Антон Стайков. След Болоня е предвидено изложбата да гостува в няколко града в България.