Откъде идват имената на прочутите марки?

Техните брандове, лога и емблеми са известни на всички. Но как са възникнали и какво означават?

 

 

 

Адидас – Adidas

Това че названието на фирмата „Адидас“ произхожда от името и фамилията на нейния основател Ади Даслер, е известно на мнозина. Но как са се появили трите прочути ивици върху логото й? Случайно. Още на първите си футболни обувки Ади Даслер зашивал от двете страни по три напречни ивици кожа, за да увеличи здравината им. Благодарение на тях обувките на Adidas станали бързо разпознаваеми и през 1949-а  предприемачът патентовал логото на компанията.

Ролекс – Rolex

Фирмата Rolex е основана през 1905-а в Лондон от германеца Вилсдорф. Но изработката на модерните часовници се оказало по-лека задача от това да измисли ярко и лесно запомнящо се на всички езици име на марката. Вилсдорф изпробвал стотина варианта, но нито един не му харесал.  И ето че веднъж, докато пътувал в омнибус, теглен от четири коня, „чул“ името Rolex. По-късно и самият Вилсдорф не можел да определи дали то е „дошло“ от звуците на колелата, или плющенето на камшика.

Шанел номер пет – Chanel № 5

Защо именно „номер пет“? Ето две версии. Парфюмеристът Ернест Бо, доставчик на династията Романови, който избягал от Русия след революцията, предложил през 1921 г. на Коко Шанел пет различни парфюма. Тя харесала петия аромат. По-романтичното обяснение е, че самата мадмоазел е избрала името на парфюма, защото цифрата 5 й носела късмет. По същата причина Коко представяла новите си колекции винаги на 5 май.

Старбъкс – Starbucks

През 1971 г. трима приятели се събрали и решили да открият магазин за продажба на кафе. Освен всичко друго ги свързвала общата им любов към романа на Херман Мелвил „Моби Дик, или Белия Кит“ и един от съсобствениците предложил да нарекат новата фирма в чест на китоловния кораб от романа – „Пекод“. Но в края на краищата избрали името на старши-помощника на капитана – Старбък. Върху логото на компанията пък е изобразена морска сирена.

Чупа-чупс – Chupa Chups

 

Този бранд е познат и на малките деца. Но дали родителите им знаят, че логото на прочутите близалки е създадено от скандалния сюрреалист Салвадор Дали? Името е измислено през 1958-а от собственика на сладкарска фабрика в Испания Енрик Бернат. То произхожда от глагола „chupar“ – смуча. Колкото до логото, Бернат го поръчал на Дали. Художникът нарисувал жълта маргаритка с червен надпис, съчетавайки цветовете на испанското знаме.

Кока-кола – Coca-Cola

Названието на най-популярната газирана напитка в света, възникнало по естествен път от името на растенията, листата и семената, които през 1886-а влизали в рецептата на едноименния сироп срещу главоболие. По-точно кокаинов храст (на английски Coca) и дърветата кола (Cola). Логото създал счетоводителят на фирмата – бял калиграфски надпис върху червен фон като цвета на бъчвите, в които разливали кока-колата.

Лакост – Lacoste

Рене Лакост, който създал фирмата – известна не само с фланелките си за поло, бил прекрасен тенисист. През 20-те години на ХХ в. той няколко пъти печелил турнири от „големия шлем“. Веднъж неговият треньор му обещал куфарче от крокодилска кожа, ако победи във важен мач, но Лакост загубил. След мач за „Купата Дейвис“ един журналист нарекъл Рене „алигатор“, който по-късно станал лого на компанията му.

Мерседес – Mercedes

Мерседес е името на дъщерята на австроунгарския дипломат и търговец на автомобили Емил Йелинек. Първият му състезателен „даймлер“ под „псевдоним“ на Мерцедес спечелил състезанието в Ница през 1899 година. След това Йелинек поръчал 36 коли (по онова време една трета от цялата годишна продукция на Daimler-Motoren-Gesellschaft) и финансирал разработването на нов модел. Той, както и следващите получили името на дъщеря му.

Haribo

Немската компания Haribo, производител на сладкиши и най-вече на плодов мармалад във формата на малки мечета, е основана в Бон през 1920-а. Неин създател е Ханс Ригел. Първите букви от неговото име, фамилия и названието на родния му град образуват наименованието на бранда Haribo – HAns RIegel BOnn. Днес стоките на марката се продават в сто държави в света.

Apple

Защо логото на Apple изобразява нахапана ябълка? И има ли нещо общо с гениалния британски математик Алън Тюринг? Той ръководел група, която успяла да хакне прочутата машина за кодиране „Енигма“. С нейна помощ немците защитавали информацията си по време на Втората световна война. През 1952-ра станало ясно, че Тюринг е хомосексуалист, бил съден и решил да сложи край на живота си. На нощното му шкафче открили нахапана ябълка, в която Тюринг впръскал разтвор на цианкалий. А може би това е само легенда.